Öğretmenlerin görüşlerine göre yönetim süreçleri açısından okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişki
The relationship between emotion management behaviors of school managers in terms of management process and teachers' job satisfaction according to teachers' views
  1. Tez No: 493984
  2. Yazar: ÖZLEM SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul müdürleri, öğretmenlerin iş doyumu, duygu yönetimi, yönetim süreçleri, School managers, teachers' job satisfaction, emotion management, management process
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmen görüşlerine göre, yönetim süreçleri açısından okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışları ile öğretmenlerin iş doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Alanyazında öğretmenlerin iş doyumu üzerine yapılan birçok araştırma olduğu görülmektedir. Bununla birlikte okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkiyi araştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır. Duygu yönetimi bireysel açıdan olduğu kadar örgütsel açıdan da önemli bir konudur. Bunun yanında duygu yönetiminin örgüt içi ilişkilerdeki rolü ve yönetim sürecine etkileri tam olarak bilinmemektedir. Bu araştırmada öncelikle öğretmen görüşlerine dayalı olarak, yönetim süreçleri açısından okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca yönetim süreçleri açısından okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışları ile öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. İzmir ili Karabağlar ilçesinde 2014-2015 öğretim yılında resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 2719 öğretmen bu araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Kolay örnekleme yoluyla ulaşılan 535 öğretmen çalışma kapsamına alınmıştır. Bu çalışmada yönetim süreçleri açısından okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışlarını belirlemek için Çoruk ve Akçay (2012) tarafından geliştirilen 'Yönetim Süreçleri Açısından Yöneticilerin Duygu Yönetimi Davranışları Ölçeği' kullanılmıştır. Öğretmenlerin iş doyum düzeylerini belirlemek için Balcı (1985) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde aritmetik ortalama, frekans, yüzde hesaplamaları; t-testi, One-Way ANOVA, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenler en çok kişiler arası ilişkiler, en az ücret boyutunda iş doyumuna sahiptir. Öğretmenlerin görüşlerine göre okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışları yeterli düzeydedir. Okul müdürlerinin yönetim süreçleri açısından duygu yönetimi davranışları ile öğretmenlerin iş doyumu düzeyi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca, okul müdürlerinin yönetim süreçleri açısından duygu yönetimi davranışlarının karar verme, örgütleme ve eşgüdümleme alt boyutlarının öğretmenlerin genel iş doyumunu yordadığı saptanmıştır. Bu kapsamda okul müdürlerinin duygu yönetimi davranışlarını geliştirmeye yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenebilir. Bu alanda farklı eğitim bölgelerini de kapsayacak şekilde daha geniş araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between emotion management behaviours of school managers in terms of management process and teachers' job satisfaction. There are many researches on teachers' job satisfaction however we didn't find any research on the relationship between emotion management behaviours of school managers in terms of management process and teachers' job satisfaction. Emotion management is an important matter in terms of individual and organizational facts. Nevertheless the role of emotion management in organizational relations and effects to the management process is not known sufficiently. In this study, primarily, it is aimed to determine the emotion management of school managers according to teachers' views. In addition, the relationship between emotion management behaviours of school managers in terms of management process and teachers' job satisfaction was investigated in this study. This study was carried out in relational survey model. The population of this study consists of 2719 official primary and secondary school teachers in İzmir Karabağlar in 2014-2015 academic years. 535 teachers were chosen according to convenience sampling method. In this research 'The Scale for the Attitudes of Emotions Management from Administrative Processes' developed by Çoruk and Akçay (2012) was used in order to determine emotion management behaviours of school managers in terms of management process. In order to determine the levels of job satisfaction of the teachers, the test developed by Balcı (1985) was used. Arithmetic means, frequencies, percentages were calculated and t-test, One-Way ANOVA, Pearson correlation and multiple linear regression tests were used in the analysis of the data. The findings show that the teachers get the most satisfaction from interpersonal relationships and the least from salary component of job satisfaction. The emotion management behaviours of school managers are adequate according to the teachers' views. We found a positive and significant relationship between emotion management behaviours of school managers in terms of management process and teachers' job satisfaction levels. Besides, it was found that the decision making, organization and coordination factors of emotion management behaviours of school managers in terms of management process can predict teachers' job satisfaction. In this context, training activities can be organized to improve the emotion management skills of school managers. Further researches including different education regions are needed in this field.