İş sağlığı ve güvenliğinin ekonomik ve sosyal boyutu
Occupational health safety and social side
  1. Tez No: 494013
  2. Yazar: BARIŞ YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, İş kazası, Meslek hasatlıkları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İş sağlığı ve güvenliğinin ele alındığı bu çalışma, iş sağlığı ve güvenliği kavramlarının ekonomik ve sosyal boyutlarını ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Endüstrideki hızlı gelişmeler ile birlikte çalışma hayatında da yeni riskler ortaya çıkmış, buna bağlı olarak da iş kazaları ve meslek hastalıklarında her geçen gün gözle görülür şekilde artmıştır. İş yerlerinde il kazalarına maruz kalınması ile meslek hastalıklarına yakalanılması durumu, sadece çalışanları değil, işvereni ve toplumu etkilemektedir. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlemler alınması zorunlu hale gelmiştir. Gerekli tedbirler alındığı takdirde iş kazaları ve meslek hastalıklarının tamamı önlenebilir. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları gerekli bütçe, kaza ve hastalık sonrası oluşacak durumların yarattığı masraflara göre daha azdır. Çalışanın, işverenin, devletin ve dolayısıyla toplumun çıkarları için iş kazaları ve meslek hastalıklarının olumsuz sosyal etkilerini en aza indirmek gereklidir. Bunun içinde işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaların standartlara uygun şekilde uygulanıyor olması gerekmektedir. Bu çalışmada; ilk olarak iş sağlığı ve güvenliği kavramları açıklanmış, iş sağlığı ve güvenliği kavramının dünyada ve ülkemizdeki tarihsel gelişim süreci ortaya konmuş, ulusal ve uluslararası yasal süreç hakkında bilgi verilmiş ve Türkiye'de iş kazalarına maruz kalma ile meslek hastalıklarına yakalanma durumu açıklanmıştır. Son olarak da iş kazaları ve meslek hastalıkları, toplam ülke ekonomisi açısından ve sosyo-kültürel açıdan incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which was prepared, consediring occupational health and safety, is prepared in order to explain occupational health and safety's terms and its social and economical aspect. With the rapid development in industry, new risk factors started to appear in working life also. In paralel with this development, industrial accidents and occupational disease are getting remarkably increase in each passing day. The situation that being exposed to occupational accident in workplace and being caught occupational disease makes a huge influence not only towards employer but the society as well. In order to prevent this kind of industrial problem, taking precaution was made compulsory in the field of occupational health and safety. As long as necessary precaution is taken, occupational accidents can be preventable completely .The budget for occupational health and safety is fewer than the expense which appears after occupational accident and diseases. For the safe of employee, employer, government and, off course relatedly all the part of society, getting minimise negative social effects of occupational accident and disease is essential. That's why. It is required that being applied occupational health and safety practices properly its standarts at workplaces. In this study; firstly the notion of occupational health and safety is explained, and presented historical development process of occupational health and safety in our country and the world, and given information about the national and international legal process, and explained the situation of being exposed to occupational accidents and occupational diseases in Turkey. And finally, examined occupational accidents and disease in term of the whole national economy and socio-cultural.