Lomber disk hernilerinde postoperatif rehabilitasyon
Postoperative rehabilitation of lomber disc herniation
- Tez No: 49403
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHAN ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lomber Disk Hernisi, Postoperatif Rehabilitasyon, Lomber Disc Herniation, Postoperative Rehabilitation
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZ Lomber disk hemileri oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Ağrı ve hareket limitasyonu ile günlük yaşamdaki bağımsızlığı önemli ölçüde etkilemektedir. Hastanın bağımsızlığa kavuşturulması ve eski aktif yaşantısına döndürülebilmesi için ilaç,cerrahi tedavi ile fizyoterapi-rehabilitasyon gibi çok yönlü tedavi yöntemlerine gereksinim vardır. Merkezimiz beyin cerrahi kliniğinde ameliyat edilen lomber disk hernili hastaların, ameliyat sonrası erken dönemde başlanıp sürdürülen egzersiz programı ve rehabilitasyon çalışmalarının programa alman ve alınmayan hastalar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Tüm denekler operasyondan önce ve operasyondan sekiz hafta sonra modifiye schober, standart goniometrik ölçümler, abdominal ve alt ekstremite kas testleri ve postür analizi yönünden değerlendirilmiştir. Sonuçların literatür ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lomber disc herniations are frequently a health problem. In most cases, the complaints are self-limiting, and recovery occurs within 2-3 months. Low Back Pain (LBP) is characterized with pain and motion limitation. Most patients with chronic LBP benefit to some extent from drugs, surgical treatment and physiotherapy-rehabilitation. In the early period just after the disc herniation operation done in the our Neurosurgery center, the effects of exersize programme and the rehabilitation studies over the patients both included and non-included to the programme have been investigated. The patients were evaluated on the aspects of the modified schober, the standard goniometric measurements, abdominal and low extremity muscle tests and the posture analyses. The comparison of the results with the results obtained in the former studies were realised.