21. yüzyılda Türk sineması- halk kültürü ilişkisi
21st century Turkish cinema-folk culture connection
- Tez No: 494034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM DEMREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk, Kültür, Sinema, Folk, Culture, Cinema
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
İnsanoğlu yaratılışı itibari ile iletişime muhtaç bir varlıktır. Bu ihtiyaç hali, her dönemde insanı sosyalleşmeye, iletişim kurmaya ve bu ihtiyacı giderecek argümanlar üretmeye yöneltmiştir. Neticede ise insanın iletişim gereksinimine cevap verecek pek çok sözlü anlatım türü ortaya çıkmıştır. Zamanla sözlü anlatım türleri de gelişmiş, yazının icadı ile bu anlatım türlerinin bir kısmı kayıt altına alınmış; matbaanın yaygınlaşması ile de bu ürünler, daha hızlı bir biçimde tüketicisine ulaşmıştır. Sinemanın keşfedilmesi ise, iletişime bambaşka bir boyut kazandırmıştır. Çünkü sinema, konuşma ve yazı dilinin ötesinde muhatabına görsellik de sunarak kısa sürede kendine has bir dil, kendine has bir dünya kurmayı başarmıştır. Aynı anda binlerce hatta milyonlarca kişiye hitap edebilen bu dil sayesinde insanlığa ait pek çok değer, geniş kitlerle buluşabilmiş; yerellikten ulusallığa hatta evrenselliğe hızlı bir geçiş sağlanmıştır. Sinema sayesinde beyaz perdeye yansıyan bu değerler arasında maddi ve manevi sayısız kültür öğesi yer almaktadır.“21. Yüzyılda Türk Sineması-Halk Kültürü İlişkisi”başlıklı bu çalışmada, halkbilimin konu alanının sınırsız olduğu gerçeği ile 2001 yılından 2015 yılı sonuna kadar Türk sinemasında gösterime girmiş filmler içerisinde en çok izlenme payına sahip ilk yirmi film konu edilmiştir. Filmlerin satır aralarında yer alan fakat filmin akışı içerisinde ilk bakışta pek de fark edilmeyen halk kültürüne ait bir takım inanç ve uygulamalar gün yüzüne çıkartılmaya çalışılmıştır. Bu sayede filmlerin ait oldukları toplumların değer yargılarından beslendiği gerçeği, örneklerle ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human beings are in need of communication as of their creation. This necessity has led the people to socialize, communicate and produce arguments for this need in every period. As a result, many kinds of verbal expressions have emerged that will answer the communication need of people. Over time, the types of verbal expression were developed; some of these expression types were recorded with the invention of writing; and with the widespread use of printing presses, those products have reached their consumers more quickly. The discovery of the cinema has given communication a whole new dimension. Because the cinema, beyond the language of speech and writing, has begun to establish a world by offering a unique language and a unique world while also offering a visual representation. This language, which can address thousands or even millions of people at the same time, allows many values of humanity to meet with a wide range of values; a rapid transition from locality to nationality and even universality has been achieved. Thanks to the cinema, there are countless cultural and spiritual items of culture among these values reflected in the white screen. In this work titled“21st Century Turkish Cinema - Folk Culture Relation”the subject of folklore is unlimited, the first twenty films that have the most share of the audience have been featured in films that have been shown in Turkish cinema from 2001 until the end of 2015. A number of faiths and practices belonging to the popular culture, which are located between the lines of the films but which are not noticed at first sight in the film in stream, have been tried to be revealed. In this respect, the fact that the films feed on the values of the societies they belong to is tried to be revealed with examples.