Yücel Çakmaklı sineması
Yücel Çakmaklı Cinema
  1. Tez No: 799935
  2. Yazar: VEYSAL BATTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ALANKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sineması, Milli Sinema, Yücel Çakmaklı, Turkish Cinema, National Cinema, Yücel Çakmaklı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Varoluşundan beri insan, kendini kendine, içinde yaşadığı topluma ve de başka toplumlara anlatabilmek için sanatsal ifade biçimleri keşfetmiştir. Sinema sanatı, insanın 19. yüzyılın sonlarında keşfettiği sanatsal ifade biçimlerinden biridir. Sinema sanatı, insanlık tarafından daha evvel keşfedilmiş tüm sanatlardan izler taşımakla birlikte, yeni ve özgün bir sanat olarak değerlendirilmiştir. Esasen 20. yüzyılın en etkili sanat dalının, sinema sanatı olduğu söylenebilir. 21. yüzyılda da sinema sanatının etkisinin sürdüğü görülmektedir. Türk Sinemasının bir dilinin ve üslubunun oluşması 1950'li yıllarda başlamıştır. Türk Sinemasının kendine ait bir üslubunun oluşmasıyla birlikte, hususiyetle de 1960'lı yıllardan itibaren, yönetmenlerin dünya görüşlerindeki farklılıklardan kaynaklanan akımlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Türk Sinemasındaki akımların neredeyse tamamının bu dönemde şekillendiği söylenebilir. Türk Sinemasındaki akımlardan bir tanesi de Milli Sinema akımıdır. 1970 yılında Yücel Çakmaklı'nın ilk kurmaca filmi olan Birleşen Yollar ile Milli Sinema akımı, Türk Sinema tarihindeki yerini almıştır. Yücel Çakmaklı'nın yönettiği filmlerin etkisiyle Türkiye'deki sinema seyircisinin profili yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Yücel Çakmaklı'nın filmlerinin anlatı yapısını oluşturan referanslar; gelenek-görenek, ahlaki değerler, adalet anlayışı, insani duygular, dostluk, arkadaşlık, milli ve manevi değerlerdir. Milli Sinema akımının etkili olmasıyla birlikte zaman zaman bu akım içinde yer almak isteyen başka yönetmenler de olmuştur. Fakat bu yönetmenlerin, Milli Sinema akımını temsil etmekten uzak oldukları zamanla ortaya çıkmıştır. Milli Sinema akımı, her zaman Yücel Çakmaklı ile birlikte anılmıştır. Bu bağlamda yönetmenlik yapmaya başladığı ilk filminden son filmine kadar yaklaşık kırk yıl boyunca bu akımın içinde kalan tek yönetmen Milli Sinemanın kurucusu Yücel Çakmaklı'dır.
Özet (Çeviri)
Since its existence, man has discovered artistic expression forms in order to express himself to himself, to the society in which he lives and to other societies. The art of cinema is one of the forms of artistic expression that people discovered at the end of the 19th century. The art of cinema has been evaluated as a new and original art, although it carries traces of all the arts previously discovered by humanity. Actually, it can be said that the most influential art of the 20th century is the art of cinema. It is seen that the influence of the art of cinema continues in the 21st century. The formation of a language and style of Turkish Cinema began in the 1950s. With the formation of a style of its own in Turkish Cinema, movements arising from the differences in the worldviews of the directors have begun to emerge, especially since the 1960s. It can be said that almost all of the currents in Turkish Cinema were shaped in this period. One of the currents in Turkish Cinema is the National Cinema movement. In 1970, with the first fictional film of Yücel Çakmaklı, Birleşen Yollar, the National Cinema movement took its place in the history of Turkish Cinema. Under the influence of the films directed by Yücel Çakmaklı, the profile of the cinema audience in Turkey has started to change gradually. References, tradition, moral values, sense of justice, human feelings, friendship, national and spiritual values are the factors that make up the narrative structure of Yücel Çakmaklı's films. With the influence of the National Cinema movement, there were other directors who wanted to take part in this movement from time to time. However, it has emerged over time that these directors are far from representing the National Cinema movement. The Religious Cinema movement has always been associated with Yücel Çakmaklı. In this context, Yücel Çakmaklı, the founder of National Cinema, is the only director who has remained in this trend for nearly forty years, from his first film to his last film.