Çocuk suçluluğunun sosyolojik olarak incelemesi: İstanbul /Gaziosmanpaşa örneği
Sociological examination of child injury: İstanbul / Gaziosmanpaşa characteristics
- Tez No: 494039
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Suçluluğu, Kentleşme, Sosyo-ekonomik ve Kültürel Yapı, Children, Juvenile Delinquency, Urbanization, Socio-economic and Cultural Structure
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Kentleşme süreci ile beraber hızlı nüfus artışı, işsizlik, yoksulluk, toplumsal kontrolün azalması, aile bağlarının çeşitli sosyolojik nedenlerle gevşemesi, gelir dağılımında eşitsizlik ve barınma sorunları gibi olumsuz gelişmelerden etkilenen kentlerde suç olgusu ve çocuk suçluluğu gibi konular daha çok gündeme gelmeye başlamıştır. Aynı zamanda artan suç oranlarının meskeni haline gelen kentlerde suç türlerinin farklılaşması ve farklı suç türlerinin artışı da gözlemlenmektedir. Yetişkin suçluluğundaki artış ve çeşitlenmenin yanında çocuk suçluluğunda da son yıllarda sosyolojik olarak dikkate alınması gereken bir artış ve farklılaşma göze çarpmaktadır. Başta metropol kentler olmak üzere ülkemizi ciddi oranda tehdit eden ve önemli bir toplumsal sorun alanı haline gelen çocuk suçluluğunun nedenlerinin doğru olarak saptanması gerekir. Neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde çocuk suçluluğunun önlenebilmesi için nedenlerin doğru saptanması, çabaların amacına ulaşması noktasında son derece önemlidir. Bu çalışmada, İstanbul'un Gaziosmanpaşa İlçesinde suça bulaşmış 100 çocuğa yönelik risk faktörleri araştırılarak sosyo-ekonomik ve kültürel çerçevede incelenmiştir. Çocuk suçluluğunun açıklanmasında biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yaklaşımlar ele alınmıştır. Suçun temelinde yer alan aile, okul, akran grubu, madde bağımlılığı, erken yaşta çalışmaya başlama ve yaşanılan sosyal çevre gibi etmenlere yönelik çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rapid population growth along with some negative developments such as urbanization process, unemployment, poverty, reduction of social control, the lost of various sociological aspects of family ties, inequality in income distribution and problems of housing affecting the cities, issues like criminality and juvenile delinquency are more and more coming into this negative agenda. At the same time, differentiation of crime types and the increase of different types of crime are observed in the cities where increasing crime rates have become resident. In addition to the increase and diversity of adult criminality, there is also an increase and variability in child crime that must be considered sociologically in recent years. The causes of juvenile delinquency, which threaten our country seriously, especially in metropolitan cities where it became an important social problem area, must be determined correctly. The correct identification of reasons for the prevention of juvenile delinquency in the context of cause-effect relationships is of the utmost importance in the attainment of the goals of the efforts. In this study, risk factors for 100 suicide infants in Istanbul Gaziosmanpaşa District were investigated and examined in socio-economic and cultural context. Biological, psychological and sociological approaches are discussed in the explanation of juvenile delinquency. Attempts have been made to develop solutions to factors such as family, school, peer group, substance dependence, starting to work at an early age, and the social environment that are at the basis of crime.