Kamu Hastane Birliklerinin ülke sağlık politikalarına katkısını belirlemede sağlık personellerinin algısı (Sivas ili örneği)
Perception of health personnel contribute Public Hospital Associations determining the state health policy (Sivas example)
  1. Tez No: 494055
  2. Yazar: MUSTAFA FİLİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sağlık politikaları, kamu hastaneler birliği, sağlık personelleri, Health Policies, The Union of Public Hospitals, Health Staffs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde dünya genelinde küreselleşmenin etkisi ile birçok alanda değişim ve gelişim yaşanmaktadır. Reform niteliğinde ki bu değişimlerin sağlık sistem ve politikalarında da meydana geldiği görülmektedir. Ülkemizde de bu gelişmelerin etkisi açık bir şekilde hissedilmektedir. Özellikle 2000'li yıllardan sonra sağlık alanında devrim niteliğinde gelişmeler yaşanmıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı, Genel Sağlık Sigortası, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi ve Kamu Hastaneler Birliği uygulamaları ile çağa ayak uydurma ve halkın sağlık alanında beklentilerin karşılanması amaçlanmıştır. Bu çalışma Kamu Hastaneler Birliği sisteminin ülke sağlık politikalarına ne düzeyde olumlu veya olumsuz etki yaptığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Anket uygulama yöntemiyle kamu hastaneler birliğine bağlı Sivas numune hastanesinde çalışan 300 kişilik sağlık personeli belirlenmiştir. Anket formu, mesleki ve demografik özellikleri belirlemeye yönelik 7 adet sorudan ve kamu hastaneler birliği sistemi ile ilgili sağlık çalışanlarının algısını ölçmek için geçerliliği ve güvenirliliği test edilmiş 24 adet sorudan oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; Kamu Hastaneler Birliği sistemi ile hasta memnuniyetinin ve bilgiyi elde etme imkânlarının arttığı ancak Hastanelerin kar amacı güden kurumlar haline geldiği görülmüştür. Kamu Hastaneler Birliği sistemine geçildikten sonra çalışacağı birimi kendi isteği ile seçenlerin, birimini kendi isteği ile seçmeyenlere göre ve eğitim düzeyi açısından lisans-lisansüstü mezunlarının, lise mezunlarına göre ve meslek grupları açısından doktorların diğer sağlık çalışanlarına göre daha olumlu düşündükleri görülmüştür. Ayrıca; Yaş grupları arasında, Kamu Hastaneler Birliği sistemine geçildikten sonra yeri değişen ve değişmeyen çalışanlar arasında,Kamu Hastaneler Birliği sisteminden öncesinden beri çalışanlar ile sonrasında çalışanlar arasında önemli bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Today many things are changing and developing in many fields by the influence of globalisation. It is seen that these changes having quality of reform take place in the health system and policies as well. The influences of these changes are seen in Turkey either. Most especially after 2000s, many reforming changes have taken place in the field of the health. By means of such programmes as the change programme in health, The General Health Insurance based on performance, The Additional Payment System and The Union of Public Hospital Applications, it is aimed to keep up with the age and to meet the expectations of the public in the health field. This study is done to determine at which level and alsopositively or negatively The Union of Public Hospitals System influences the country's health policies. By means of survey study method, 300 health staffs of Sivas Numune Hospital connected to The Union of Public Hospitals, are chosen. The survey form consists of 7 questions to determine professional and demographic feautures and also validity and reliability tested 24 questions to measure the perceptions of health staffs about The Union of Public Hospitals System. According to the obtained results, it has been seen that the patient satisfaction and opportunity of getting information increased by the help of Public Hospital Association system although the hospitals have been turned into the institutions that want to profit. After the Public Hospital Association system has been carried out, it is seen that the system has been found more meaningful by the people who choose their working area more than the ones who don't choose, by the ones who has bachelors or masters degree more than the high school graduates, and by the doctors more than the other health workers. However, among the age groups, it cannot be encountered a significant difference between the personnels who started to work before or after the above mentioned system, and between the personnels whose working places changed or didn't change after the system.