Sağlık çalışanlarında tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi (Bir kamu hastanesi örneği)
Determining the level of burnout i̇n healt workers (A public hospital sample)
  1. Tez No: 494054
  2. Yazar: CENGİZ ÇERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Uzun süreli yorgunluk, aşırı iş yükü, kaygı, umutsuzluk gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan tükenmişlik, kişinin çözümsüz bir durum içinde olduğunu hissetmesiyle beraber bir sendrom halini almaktadır. Sağlık çalışanları, yaşam beklentisi azalan hastaların da bakımını üstlenmekte; bu nedenle başarıları konusunda büyük bir hassasiyet içinde olmaktadırlar. Bu durum, sağlık çalışanlarının tükenmişliğe daha yatkın olmasına zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmanın amacı da, sağlık çalışanlarında tükenmişlik düzeyini belirlemektir. Bu kapsamda Sivas İlinde bir kamu hastanesinde anket yöntemi kullanılarak, sağlık çalışanlarından veri toplanmıştır. Elde edilen veri SPSS istatistik programında analiz edilmiş, sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda tükenmişlik seviyesinin, kişinin temel kişisel özelliklerinden bağımsız bir durum olduğu, gece çalışan katılımcıların tükenmişlik seviyelerinin sürekli gündüz çalışan katılımcılara göre anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu, fazla çalışma süresinin tükenmişlik seviyesine pozitif etki yaptığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Buna ek olarak katılımcıların hasta bakım yeterlilikleri, iş yerlerine ulaşım şekilleri ile tükenmişlik seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Burnout, which is a result of long periods of fatigue, excessive workload, anxiety, and hopelessness, is becoming a syndrome with the feeling that one is in a state of insolvency. Health workers also take care of patients whose life expectancy is diminishing; For this reason they are very sensitive about their achievements. This is the basis for healthcare professionals to be more prone to exhaustion. The purpose of this study is to determine the level of burnout in healthcare professionals. In this context, data were collected from the health workers using a questionnaire method in a public hospital in the province of Sivas. The data were analyzed in SPSS statistical program and the results were interpreted. According to research results that is done, some consequences founded was; level of burnout is independent situation from the basic personel feature of individuals, participants who have nightshift have significantly more higher level of burnout comparing to those who constantly work on mornings and higher working hours have a positive effect on level of burnout. Additional to this there is no meaningful relevance determinated among the participant's care sufficiencies, the way they reach to work and the level of burnout. Keywords; Healthcare professionals, burnout, burnout syndrome