Sosyal devlet anlayışının maliye politikaları kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of social state under the scope of finance policies
  1. Tez No: 494127
  2. Yazar: YEŞİM ÇAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Politika, Vergiler, Kamu Harcamaları, Social State, Social Policy, Taxes, Public Expenditures
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Sosyal devlet bireylere, insan onuruna yaraşır bir hayat standartı sağlayan, adil bir gelir dağılımı gerçekleştiren, sosyal adaletin sağlanması için ekonomik ve sosyal hayata müdahale eden ve bireylere kişisel haklar yanında sosyal ve ekonomik haklar da sunan bir anlayışı ifade etmektedir. Sosyal devlet, temelini oluşturan bu amaçlara ulaşmak için de vergiler ve kamu harcamaları yoluyla sosyal politikalar uygulamaktadır. Bu çalışma ile Türkiye'de sosyal devlet ve sosyal refah uygulamalarına ilişkin kavramsal çerçeve sunulmakta, ülkemizde sosyal devlet bağlamında gerçekleştirilen politikaların sosyal adalete katkısı ve hizmetler için ayrılan kaynakların ne kadar yeterli olduğu incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The social state, expresses an understanding of providing individuals with a decent standard of living for human dignity, a fair distribution of income, intervening economic and social life to ensure social justice, and recognizing social and economic rights as well as personal rights to individuals. The social state implements social policies through taxation and public expenditure to achieve these underlying goals. This study presents the conceptual framework of social state and social welfare practices in Turkey, the social equity contribution of policies in the context of social state in our country and the resources allocated for services are examined.