Sivas ekonomisinin gelişmesi önündeki engeller
Obstacles in the development of Sivas economy
- Tez No: 494126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivas Ekonomisi, Sorunları, Sosyo-Ekonomik Engeller, Çözüm Önerileri, Sivas Economy, Problems, Socio-Economic Barriers, Solution Proposals
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Sivas tarihiyle, ekonomisi ve kültürel çeşitliliğiyle Anadolu'nun önemli şehirlerinden biri olmuştur. Sivas ticari yolların etkin biçimde işlediği dönemlerde çevre illerden ve farklı ülkelerden göç almış; şehir, günün şartlarına göre canlı bir ticari ve ekonomik hayata sahne olmuştur. Fakat son dönemlerde Sivas'ın ekonomik gelişimi, ülkenin gelişimine paralel biçimde ilerleme gösterememiştir. Siyasete, kültürel yapıya, sosyolojik ve ekonomik pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bu duruma nelerin sebep olduğunun tespit edilmesi ve bu yönde önlem alınması medeniyetler beşiği Sivas'ın gelişimi için son derece önemlidir. Sivas'ın ekonomik sorunlarını tespit etmeyi amaçlayan bu çalışmada öncelikle söz konusu sorunların tespiti için şehri tanıyan 2.382 kişiye anket düzenlenmiştir. İkinci aşamada anketlere verilen cevaplar çerçevesinde sorunlar SPSS analizi ile tahmin edilmiş ve son aşamada bu sorunların çözümüne yönelik teorik ve uygulamalı literatür kapsamında politika önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sivas has been one of the important cities of Anatolia with its history, economy and cultural diversity. Sivas has migrated from the periphery and from different countries during the period when commercial roads acted effectively; The city has been host the commercial and economic during those days. However, in recent years the economic development of Sivas has not progressed parallel to the development of the country. It is very important for the development of Sivas to determine what is the cause of this situation which arises due to politics, cultural structure, sociological and economical factors and to take measures in this direction. In this study aiming to determine the economic problems of Sivas, a questionnaire was made to 2,382 people who knew the city for the first time. In the second phase, the problems were estimated by SPSS analysis and finally the policy proposal was introduced in the theoretical and applied literature to solve these problems.