Muhasebe uygulamalarında transfer fiyatlandırması ve örtülü sermaye olgusu
Transfer in accounting applications pricing and graphic capital possible
- Tez No: 494129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Transfer fiyatlandırması, örtülü sermaye, örtülü kazanç, ilişkili kişi, muvazaa, Transfer pricing, implicit capital, implicit earnings, related person, transaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ticari kuruluşların en önemli amacı, kâr elde etmektir. Bu anlamda kuruluşlar, reel uygulamalar ve finansal yöntemler ile kârlılık seviyelerini en üst düzeye çıkarma gayreti içerisinde bulunurlar. Bu noktada kârlılık artışını sağlayan en önemli metotların başında giderlerin azaltılması gelmektedir. Kuruluşların en önemli gider kalemlerinden bir tanesi, ödenen vergiler ve diğer yasal yükümlülüklerdir. Gerçekten de hukuka uygun yöntem ve uygulamalar vasıtasıyla vergiden kaçınmayı başarabilen şirketler, aynı zamanda kârlarını da artırma fırsatı bulabilirler. Bu anlamda şirketlerin başvurabilecekleri finansal uygulamaların başında transfer fiyatlandırması gelmektedir. Transfer fiyatlandırması uygulaması, şirketlerin ilişki içerisinde bulundukları diğer kişi ve kurumlar ile ticari ilişkilerinde, olması gerekli olan fiyat seviyesinden farklı fiyat uygulamalarını benimsemeleri ve böylelikle örtülü bir şekilde sermaye ya da kazanç aktarımı sağlamaları anlamını taşır. Şirketler, normal şartlar altında uygulamayacakları fiyatları ilişkili kişilere uygular ve kaynak devrinde bulunurlar. Transfer fiyatlandırması uygulaması yoluyla örtülü sermaye aktarımı, yalnızca şirketlerin karlılığını artıran ve bunun karşılığında ödemekle yükümlü oldukları vergi miktarını artıran bir uygulama olarak görülmemelidir. Zira örtülü sermaye uygulamalarının özellikle makro anlamda önemli sonuçları bulunmaktadır. Ülkeler açısından toplam vergi gelirlerini düşürmesi, vergi adaletine zarar vermesi, rekabetçi yapıya zarar vererek serbest piyasa dengelerini olumsuz yönde etkilemesi gibi pek çok sonucu bünyesinde barındırmaktadır. Bu sebeple özellikle OECD ülkeleri olmak üzere tüm ülkelerin, örtülü sermaye uygulamalarını önlemek veya kontrol altına almak amacıyla bir takım uygulamalara başvurdukları görülmektedir. Bu çalışmada transfer fiyatlandırması ve örtülü sermaye uygulamaları tüm yönleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The most important goal of commercial organizations is to make profits. In this sense, organizations are striving to maximize their real applications and financial methods and profitability levels. One of the most important methods of increasing profitability in this area is the reduction of expenses. One of the most important expense items of organizations is paid taxes and other legal obligations. Indeed, companies that are able to avoid tax evasion by means of lawful practices and practices can also find an opportunity to increase their profits at the same time. In this sense, transfer pricing is at the beginning of the financial applications that companies can apply. The application of transfer pricing implies that companies should adopt price practices that are different from the required price level in commercial relations with other persons and institutions they are in contact with and thus implicitly transfer capital. Companies apply the prices they will not apply under normal conditions to the related parties and transfer the resources. Disguised capital transfer through transfer pricing practice should not be seen as an application that only increases the profitability of companies and increases the amount of tax they are obliged to pay for. Because the implicit capital practices have significant consequences, especially in the macro sense. It has many consequences such as lowering the total tax revenues in terms of the countries, harming the tax justice, harming the competitive structure and affecting the free market balances in the negative direction. For this reason, it is seen that all countries, especially OECD countries, apply a number of measures in order to prevent or control the implicit capital practices. In this study, transfer pricing and implicit capital applications were tried to be evaluated in all aspects.