The role of management accounting practices in operational risk management: the case of Northern Iraq
Yönetim muhasebesi uygulamalarının rolü operasyonel risk yönetimi: Kuzey Irak örneği
  1. Tez No: 880488
  2. Yazar: SOZ PSHKO MOHAMMED TOFIQ AFANDI
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. MİHRİBAN COŞKUN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Muhasebesi Uygulamaları, Operasyonel Risk Yönetimi, Ticari Bankalar, Stratejik Karar Alma, Risk Belirleme Ve Azaltma, Management Accounting Practices, Operational Risk Management, Commercial Banks, Strategic Decision-Making, Risk Identification and Mitigation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, ticari bankalarda operasyonel risk yönetiminin geliştirilmesinde yönetim muhasebesi uygulamalarının önemli rolünü incelemektedir. Bu uygulamaların operasyonel risklerin tanımlanmasına, değerlendirilmesine, izlenmesine ve azaltılmasına nasıl yardımcı olduğunu ve böylece bankaların dayanıklılığını ve stratejik karar alma süreçlerini nasıl güçlendirdiğini araştırmaktadır. Araştırma, varyans analizi, finansal oran analizi, fayda-maliyet analizi ve senaryo planlaması gibi çeşitli yönetim muhasebesi tekniklerini ve bunların operasyonel risk yönetimindeki rollerini analiz etmektedir. Bulgular, analitik prosedürlerin, sapmaları ve potansiyel risk alanlarını vurgulayan nicel içgörüler sağlayarak risk tanımlaması için gerekli olduğunu göstermektedir. Riskleri değerlendirmek için, fayda-maliyet analizi ve senaryo planlama gibi teknikler, belirlenen risklerin mali sonuçlarını ve olasılığını değerlendirmede faydalıdır. Izleme, risk göstergelerinin erken tespit edilmesini sağlayan bütçe kontrolü ve performans ölçüm sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Risk azaltma alanında, stratejik maliyetlendirme ve transfer fiyatlandırması gibi stratejik yönetim muhasebesi uygulamaları, kaynak tahsisi ve operasyonel ayarlamalar hakkında önemli kararlar alınmasına yardımcı olur. Ayrıca bu çalışma, finansal ve finansal olmayan verilerin yönetim muhasebesi sistemleri aracılığıyla entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır. Bu entegrasyon, operasyonel risk yönetimine kapsamlı bir yaklaşım sağlayarak risk tanımlama, değerlendirme, izleme ve azaltma süreçlerinin etkinliğini artırmaktadır. Araştırma, yönetim muhasebesi uygulamalarının sadece operasyonel risk yönetimi için önemli olmadığı, aynı zamanda ticari bankalardaki stratejik karar alma sürecine de önemli ölçüde katkıda bulunduğu sonucuna varmaktadır. Bankalar, bu uygulamaları operasyonel riskleri yönetme çerçevesine dahil ederek, risk yönetimine yönelik daha esnek ve uyarlanabilir bir yaklaşım benimseyebilirler. Bu da kurumsal hedeflerine ulaşmalarına ve zorlu finansal ortamda sürdürülebilir performans sağlamalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the crucial role of management accounting practices in improving operational risk management in commercial banks. It explores how these practices aid in the identification, assessment, monitoring, and mitigation of operational risks, thereby strengthening the banks' resilience and strategic decision-making. The research analyses various management accounting techniques, including variance analysis, financial ratio analysis, cost-benefit analysis, and scenario planning, and their roles in operational risk management. The findings demonstrate that analytical procedures are essential for risk identification, providing quantitative insights that highlight deviations and potential risk areas. To assess risks, techniques such as cost-benefit analysis and scenario planning are useful in evaluating the financial implications and likelihood of identified risks. Monitoring can be achieved through budgetary control and performance measurement systems, which enable early detection of risk indicators. In the field of risk mitigation, strategic management accounting practices such as strategic costing and transfer pricing aid in making crucial decisions about resource allocation and operational adjustments. Additionally, this study highlights the importance of integrating financial and non-financial data through management accounting systems. This integration enables a comprehensive approach to operational risk management, improving the effectiveness of risk identification, assessment, monitoring, and mitigation processes. The research concludes that management accounting practices are not only crucial for operational risk management but also significantly contribute to the strategic decision-making process within commercial banks. By incorporating these practices into the framework for managing operational risks, banks can adopt a more resilient and adaptable approach to risk management. This, in turn, will help them achieve their organizational goals and ensure sustainable performance in the demanding financial landscape.