An investigation into efl students' writing anxiety and its relationship with writing performance: A study with freshman-electrical-electronics engineering students in Turkey
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazılı anlatım kaygısı ve yazılı anlatım başarısı ile ilişkisinin araştırılması: Türkiye'de birinci sınıf elektrik-elektronik mühendisliği öğrencileri ile bir çalışma
- Tez No: 494229
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dilde yazma kaygısı, Anadilde yazma kaygısı, Yazma performansı, Duyuşsal faktörler, Akademik yazılı anlatım becerisi, EFL writing anxiety, L1 writing anxiety, writing performance, Affective factors, Academic writing
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Son birkaç yılda, İngilizce yazılı anlatım becerisine ve duyuşsal faktörleri ile olan ilişkisine odaklanan çalışmalarda bir artış olduğu açıkça görülmektedir. İngilizce yazılı anlatım becerisinin, öğrencilerin akademik hayatındaki rolü gittikçe önem kazanmaya başladığı için, kaygı ile ilişkili olarak yazılı anlatım performanslarını incelenmesi faydalı olabilir. Bu çalışma özellikle öğrencilerin anadilde ve yabancı dilde yazılı anlatım becerilerine ilişkin kaygı düzeylerini belirlemeyi ve iki değişken arasındaki ilişkiyi de araştırmayı hedeflemiştir. Son olarak, öğrencilerin İngilizce yazılı anlatım kaygısı ve yazma performansı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Osmangazi Üniversitesinde, 107 birinci sınıf Elektrik-Elektronik öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Bu amaçla, Yabancı Dilde Yazılı Anlatım Kaygısı (SLWAI) ve Anadilde Yazma Kaygısı Ölçekleri, kompozisyonlar, Teknik Yazılı Anlatım Becerisi dersi sınav kağıtları ve mülakatlar kullanılmıştır. Sonuçlar, katılımcıların orta düzeyde yabancı dilde ve ana dilde yazılı anlatım kaygısına sahip olduğunu ve İngilizcede ile ve ana dilde yazılı anlatım kaygı ölçekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma katılımcıların İngilizcede yazılı anlatım kaygısı ile yazma performansı notları arasındaki negatif korelasyonun varlığını da göstermiştir. Dolayısıyla, akademik yazılı anlatım dersi hocalarına, yazmaya ilişkin kaygının öğrencilerin performansı üzerindeki zararlı etkilerini dikkate almaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In the last few years, apparently, there has been an upsurge in the number of research studies focusing on EFL writing and its relations to affective factors. As the role of English writing in students' academic life is gradually gaining importance in Turkey, it might be valuable to examine students' writing performance in terms of its association with anxiety. Therefore, the present study specifically aims to identify students' L1 and EFL writing anxiety levels. Additionally, it attempts to investigate the relationship between EFL writing anxiety and writing anxiety in their mother tongue. Finally, the association between EFL writing anxiety and writing performance of the students was explored. A total of 107 first-year Electrical-Electronics students at Osmangazi University participated in the study. For this purpose, the scales of SLWAI and Writing Anxiety Scale (Turkish), an essay-writing task to measure their writing proficiency level, the writing papers collected from the Technical Writing Course and interviews were utilized. The results revealed a moderate level of EFL and L1 writing anxiety among the participants and the presence of a statistically significant positive relationship between SLWAI and Turkish Writing Anxiety Scale. The study also demonstrated the presence of the negative correlation between the subjects' writing anxiety and writing performance grades. Hence, it might be recommended that writing instructors take the detrimental effects of writing anxiety on students' writing performance into consideration.