Medyanın aile harcamalarına etkisi ve ailenin ekonomik işlevinin önemi
The effect of media on family payments and the importance of family economic function
  1. Tez No: 494271
  2. Yazar: GÖNÜL TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ PARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Bilinçli Tüketim, Medya, Finans Okuryazarlığı, Family, Conscious consumption, Media, Financial literacy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmada, ailenin ekonomik işlevinin önemine değinirken, medyanın aile harcamaları üzerinde etkisi incelenmiştir. Her ailenin belirli bir geliri bulunmaktadır. Kazanılan gelirin hesaplı kullanılmamasından dolayı gelir düzeyi yüksek olan aileler bile bazı ekonomik sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu noktada gelir gider dengesinin sağlanamaması, ailelerin yaptıkları harcamalar ile kazançlar arasındaki farkların aleyhlerine büyümesine neden olabilmektedir. Araştırmanın katılımcıları orta gelir düzeyli ailelerdir Bu ailelerde gelir yönetimini etkileyen durumlara, medyanın etkisinin olup olmadığının tespiti amacıyla İstanbul/ Bahçelievler'de özel bir okul seçilmiştir. Araştırmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden, içerik analizi yöntemi ile örneklem türü ölçüt örnekleme tekniği uygulanmıştır. Özel okulun 6-12 yaş aralığı öğrencileri ve velilerinin oluşturduğu çalışma kümesine yarı yapılandırılmış sorular yüz yüze bireysel görüşme tekniği kullanılarak yöneltilmiştir. 15 öğrenci ve 15 veli iki ayrı grupla çalışma gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler yazılı kayıt altına alınmıştır. Ayrıca demografik bilgi formu doldurtulmuştur. Görüşme sorularıyla hangi teknolojik iletişim araçlarına sahip oldukları, kullanım süreleri ve kullanım amaçları ile ebeveynlerinin çocuklarını denetleme biçimleri, çocukların aile harcamalarına etkisi, evin gelir-gider yönetimi sorgulanmıştır. Araştırma bulguları Nvivo 11 analiz programıyla yapılmış ve analizler sonucunda, teknolojik iletişim araçları ile geçirilen sürenin kullanımının istenilenden fazla olduğu, eskiye oranla çocukların oyunlarının ve beslenme alışkanlıklarının değiştiği, ailede çocukların sorumluluk ve sınırlarını belirlemekte değişen yaşam koşullarının ebeveynlere bazı güçlükler yaşattığı görülmüştür. Ev içinde ebeveynler bazı kurallar koyarak ve konuşarak çocuklarına doğru alışkanlıklar kazandırmak isteseler de yaş ilerledikçe ve ev içinde geçirilen süre azaldıkça denetim konusunda ebeveynlerin yetersiz kaldıkları sonuçlarına ulaşılmış ve evin harcamalarında gelir-gider dengesini muhafaza etmeye çalışmalarına rağmen, gelir aşımının zaman zaman yaşandığı tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca çocukların erken yaşta ailede bilinçlendirilmesinin önemi ve okullarda finans okuryazarlığı dersi ile eksik bilgilerin tamamlanmasının aile ve ülke ekonomisi için katkı sağlayacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the influence of the media on family spending was examined while emphasising the importance of the economic function of the family. Each family has a specific income. Even families with high-income levels can experience some economic difficulties because of not using earned income used economically. At this point, the inability to achieve the income and expenditure balance can cause the differences between the expenditures and the earnings of the families to grow. To determine the participants of the study; a private school was selected in Istanbul / Bahçelievler to determine the effects of medium income families on income management and the effect of the media. In the research, content analysis technique was applied from qualitative research methods. Semi-structured questions for the study group of students and parents of the 6-12-year-old group of the private school were asked using face-to-face interview technique. A study was conducted with two groups of 15 students and 15 parents. Negotiations were recorded in written and electronic forms. Also, the demographic information form has been filled out. With the interview questions, what kind of technological communication means they have, how long they use and how they use it, how their parents control their children, the effect of children on family spending, and household income-expenditure management were questioned. The research data were analyzed with Nvivo 11 analysis program and as a result; it has been found that parents want to give their children the right habits by putting some rules in the home and talking, but as the age progresses and the time spent in the house decreases, the parents become incapable. And the parents are experiencing difficulties in changing living conditions to determine the responsibilities and boundaries of children in the family, where the games and eating habits of the children are changed compared to the old ones. And although parents try to maintain the income-expenditure balance in household spending, there are occasional overspending situations. The study also revealed that it is important to raise awareness of children at early ages and that completing the financial literacy course and the lack of information in schools will contribute to family and country economics.