Şizofrenide erken başlangıçlı psikozun ve tedavisiz geçen psikoz süresinin düşünce bozukluğuyla ilişkisi
Relation of early-onset psychosis and duration of untreated psychosis to formal thought disorder in schizophrenia
- Tez No: 494383
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Erken başlangıçlı şizofreni, Düşünce bozukluğu, Tedavisiz geçen psikoz süresi, Early onset schizophrenia, Formal thought disorder, Duration of untreated psychosis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Sinirbilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Düşünce bozukluğu, şizofrenide görülen temel belirtilerden biridir ve hastalığın başlangıcından bu yana var olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, erken başlangıçlı şizofreni hastalarında daha belirgin düşünce bozukluğu olması beklenmektedir. Ancak bu konu yeterince araştırılmamıştır. Erken başlangıçlı şizofreni (EBŞ), psikotik belirtilerin 18 yaşından önce ortaya çıkması olarak ifade edilir. Tedavisiz geçen psikoz süresi ile düşünce bozukluğu ilişkisi bu araştırmanın diğer önemli bir sorusudur. Psikozun beyinde olumsuz etkiler yarattığı düşünüldüğünde tedavisiz geçen psikoz süresi uzadıkça daha fazla düşünce bozukluğu olması beklenmektedir. Tedavisiz geçen psikoz süresi (TGP), ilk psikotik belirtinin ortaya çıkmasından uygun tedavinin başlanmasına kadar geçen süre olarak tanımlanır. Tedavisiz geçen psikoz süresindeki artışın olumsuz hastalık sonuçlarıyla ilişki gösterdiği bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, erken başlangıçlı psikoz ile tedavisiz geçen psikoz süresinin düşünce bozukluklarıyla olan ilişkisini araştırmaktır. Araştırmanın hipotezleri; uzun TGP grubunda yer alan şizofreni hastalarında kısa TGP grubundakilere göre ve erken başlangıçlı psikoz grubunda yer alan şizofreni hastalarında yetişkin başlangıçlı psikoz grubundakilere göre daha fazla düşünce bozukluğu görüleceği şeklinde belirlenmiştir. Yöntem: Araştırma geriye dönük bir çalışmadır. Şizofreni hastalarına ait bilgiler Dokuz Eylül Üniversitesi' nde yürütülen iki ayrı araştırmadan elde edilmiştir. Daha önce yapılmış olan bu 2 çalışmada Düşünce ve Dil Ölçeği (DDÖ), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) ve Sosyodemografik Veri Formu uygulanmış 153 şizofreni hastası bu araştırmaya alındı. Bulgular: Erken başlangıçlı psikoz grubundaki hastaların DDÖ' de yer alan konuşmanın fakirleşmesi ve olağandışı cümle yapısı maddelerinde, yetişkin başlangıçlı psikoz grubundan anlamlı olarak daha fazla bozulma gösterdiği bulundu. Tedavisiz geçen psikoz süresine göre oluşturulan hasta gruplarında; kısa TGP grubunun DDÖ' de yer alan amacın zayıflaması maddesinde gösterdiği bozulma, uzun TGP grubundan anlamlı olarak daha fazlaydı. Sonuç: Bu araştırma, erken başlangıçlı şizofreni hastalarında daha fazla negatif düşünce bozukluğu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Formal thought disorder is one of the fundamental features of schizophrenia and is thought to exist since the beginning of the disease. Therefore, it is expected to be more prominent in patients with early onset schizophrenia (EOS) which is defined as the manifestation of psychotic symptoms before the age of 18. But, this subject has not been studied enough. The relation between duration of untreated psychosis and thought disorder is another important question of this research. Since psychosis causes adverse effects on brain, higher level of thought disorder is expected as the duration of untreated psychosis increases. Duration of untreated psychosis (DUP) is defined as the time from the manifestation of first psychotic symptom to initiation of adequate psychiatric treatment. It is known that the increase of the duration of untreated psyhosis is associated with negative outcomes. Overall, the aim of this study is to investigate the relation of early onset psyhosis and duration of untreated psychosis to formal thought disorder. The hypothesis of the study is determined as long DUP group as compared to short DUP group and early onset psychosis group as compared to adult onset psychosis group will show higher formal thought disorder features, respectively. Method: This research is a retrospective study. Data regarding the patients with schizophrenia were obtained from two separate studies conducted at Dokuz Eylül University. 153 patients with schizophrenia who had been assessed with Thought and Language Index (TLI), Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), and Sociodemographic Data Form in the two former studies were included in the present study. Results: Schizophrenia patients in early onset psychosis group showed significantly higher impairments than adult onset psychosis group patients in poverty of speech and peculiar sentences which are items of TLI. In patient groups established by duration of untreated psychosis, short DUP group showed significantly higher impairment than long DUP group in weakening of goal which is an item of TLI. Conclusion: This study shows that early onset schizophrenia patients have more negative formal thought disorder.