Şizofren kadınlar ve erkeklerın EEG frekansındaki cinsiyet farklılıkları
Gender dfferences in EEG frequencies of schizofrenic women and men
- Tez No: 754116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, EEG, EEG frekansı, Cinsiyet farkları, Schizophrenia, EEG, EEG frequency, Gender differences
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Cinsiyet farklılıkları şizofrenide kapsamlı bir şekilde araştırılmaktadır. Artan sayıda araştırma kanıtı, başlangıç yaşı, tedavi edilmeyen psikozun süresi ve saptanan psikopatolojide cinsiyet farklılıkları olduğunu göstermektedir. Son yıllarda şizofrenide bozulan davranış ve düşüncenin nörofizyolojik açıklamasını elde etmek için EEG parametrelerine odaklanan çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, şizofren kadınların ve erkeklerin EEG frekanslarındaki cinsiyet farklılıklarını araştırmaktır. Bu araştırmada, şizofren hastaların EEG sonuçlarına göre kadınların ve erkeklerin frekans değişikliğini ele alınmıştır. Örneklem toplam 90 kişi den oluşmakta 18-65 yaş arası ve 2012-2021 yıllar arasında NPİSTANBUL hastanesinde yatan 60 şizofreni hastası ve yaş ile cinsiyet açısından eşleştirilmiş 30 sağlıklı kontrol grubu araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın EEG verileri, şizofreni hastalardan ve sağlıklı bireylerden elde edilmiştir ve PANSS ölçeğini kullanarak, hastalığın şiddeti ölçülmüştür. Veriler EEGLAB uygulamasında işleme alınmış ve elde edilen sonuçlar SPSS 25 uygulamasında Student T-testi kullanarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre Delta tüm noktalarda, Alfa O1, O2, F7, Fz, C3, F4 ve P3 noktalarında ve Beta T6, F7, O1, O2, Cz ve F4 noktalarında, şizofreni hastalarında sağlıklı bireylere göre daha yüksek ve Teta ise daha düşük gözlemlenmiştir. Veriler, erkeklerin ve kadınların EEG frekansı ile sağlıklı bireyler ve şizofreni hastalar arasında bir fark olduğu hipotezini desteklemektedir. Sağlıklı kadınlarda Delta, Teta ve Beta ortalaması sağlıklı erkeklere göre daha yüksekti ancak Alfa bandındaki bu ortalama erkek ve kadınlarda farklı değildi. Analiz, şizofren hastalarında Delta, Beta ve Alfa'nın yüksek olduğunu ve Teta'nın düşük olduğunu göstermiştir. Araştırma bulgularına göre sonuçlar tartışılmış ve gelecekte yapılacak çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Gender differences have been extensively studied in schizophrenia. A growing body of research evidence indicates that there are gender differences in age of onset, duration of untreated psychosis, and psychopathology detected. In recent years, a large number of studies have focused on EEG parameters to obtain a neurophysiological explanation of impaired behavior and thinking in schizophrenia. The aim of this study is to investigate the gender differences in EEG frequencies of schizophrenic women and men. In this study, the frequency change of women and men according to EEG results of schizophrenic patients was discussed. The sample consisted of 90 people, aged 18-65, 60 schizophrenic patients hospitalized in NPİSTANBUL hospital between the years 2012-2021 and 30 age- and sex-matched healthy control groups were included in the study. The EEG data of the study were obtained from schizophrenia patients and healthy individuals, and the severity of the disease was measured using the PANSS scale. The data were processed in the EEGLAB application and the results were analyzed using the Student T-test in the SPSS 25 application. According to the results of the analysis, Delta is higher at all points, Alpha at O1, O2, F7, Fz, C3, F4 and P3 points and Beta T6, F7, O1, O2, Cz and F4 points in patients with schizophrenia compared to healthy individuals was observed lower. The data support the hypothesis that there is a difference in the EEG frequency of men and women between healthy individuals and patients with schizophrenia. The mean of Delta, Theta and Beta was higher in healthy women than in healthy men, but this mean in the Alpha band was not different in men and women. Analysis found that schizophrenic patients have higher Delta, Beta and Alpha and lower Theta. According to the research findings, the results were discussed and suggestions for future studies were presented.