Dosetaksel ve deguelin'in akciğer kanseri hücre hatlarında kemoprevantif etkinliğinin araştırılması
Investigation of docetaxel and deguelin's chemopreventive activity in lung cancer cell line
- Tez No: 494399
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL KOÇDOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri hücre hatları, Deguelin, Dosetaksel, IC50, apoptoz, hücre döngüsü, koloni sayısı, hücre migrasyonu, Lung cancer cell lines, Deguelin, Docetaxel, IC50, apoptosis, cell cycle, number of colon, cell migration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
DOSETAKSEL VE DEGUELİN'İN AKCİĞER KANSERİ HÜCRE HATLARINDA KEMOPREVANTİF ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI NİNA GHANİTABE, D.E.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Tıp Anabilim Dalı, [email protected] ÖZET Kanseri önlemek ve tedavi etmek için yoğun çalışmalara rağmen, kanser önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Akciğer kanseri, tüm dünyada kansere bağlı ölümlerde hem kadın hem de erkeklerde ilk sırada yer almaktadır. En etkili kanser tedavi ajanları da normal dokular için toksiktir. Bu nedenle ya hiç ya da çok düşük bir toksisite ile yeni, önleyici ve tedavi edici ilaçlara ihtiyaç vardır. Bu çalışma, Deguelin'in akciğer kanseri hücre hatlarında etkin konsantrasyonda kanser hücrelerinin çoğalmasında inhibe edici etkiye sahip olması ve DEG+DTX kombinasyonunun akciğer kanseri hücrelerinin çoğalmasında, ilaçların tek kullanılmasına göre daha başarılı olması hipotezine dayanarak gerçekleştirildi. Bu çalışmada H1299 ve A549 akciğer kanseri hücre hatları üzerine Deguelin'in antikanser etkisi incelendi. Yapılan çalışmada A549 ve H1299 akciğer kanseri hücre hatlarında Dosetaksel ve Deguelin'in tek başlarına sitotoksik etkileri araştırıldı. IC50 dozları belirlendi. Belirlenen etkin konsantrasyonlar, Deguelin ile Dosetaksel kombinasyonları akciğer kanseri hücrelerine uygulandı. Hücre kültürürlerinde Flow Sitometrik Analizler (Apoptoz, hücre döngüsü), Migrasyon analizi ve Koloni Formasyon Testleri gerçekleştirildi. Araştırmamızda; DEG+DTX kombinasyonunun akciğer kanseri hücrelerinin çoğalmasında, ilaçların tek başlarına kullanılmalarına göre daha başarılı olduğu, Deguelin'in antikanser etkisinin, kanser hücrelerinin ölümüne yol açmaktan ziyade, hücrelerin yayılımını azaltarak olabileceği gözlendi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF DOCETAXEL AND DEGUELIN'S CHEMOPREVENTIVE ACTIVITY IN LUNG CANCER CELL LINE ABSTRACT Despite intense efforts to prevent and treat cancer, cancer is one of the most commen causes of death. In cancer-related deaths, lung cancer is ranked first in men and women all over the world. The most effective cancer treatment agents are also toxic to normal tissues. For this reason, new, preventive and curative medicines with very low or no toxicity are needed. This study was based on the hypothesis that Deguelin in effective concentration has an inhibitory effect on the proliferation of neoplastic cells in lung cancer cell lines and DEG+ DTX combination is more successful than single usage of the drug. This study examined the anticancer effect of Deguelin on H1299 and A549 lung cancer cell lines. In this study, pure Docetaxel and Deguelin cytotoxic effects on A549 and H1299 lung cancer cell lines were investigated. IC50 doses were determined. At the determined effective concentrations, combinations of Deguelin and Docetaxel were applied to lung cancer cells. Flow Cytometric Analyzes (Apoptosis, cell cycle), Migration analysis and Colony Formation Test were performed in cell cultures. In our research; It has been observed that the DEG+DTX combination is more successful in proliferating lung cancer cells than drugs used alone, Deguelin's anticancer effect could be by reducing the spread of cells, rather than leading to the death of cancer cells.