Tip 2 diyabetes mellitus'lu hastalarda pentacam ile ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anterior segment parameters with pentacam in patients with type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 494437
  2. Yazar: HUZEYFE ÖCAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÖZDAMAR EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, Diyabetik Retinopati, Pentacam, Ön Segment Parametreleri, Type 2 Diabetes Mellitus, Diabetic Retinopathy, Pentacam, Anterior Segment Parameters
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Tip 2 Diyabetes Mellitus'lu hastalarda Pentacam ile ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi Amaç:Tip 2 Diyabetes Mellitus'lu(DM) hastalarda diyabetik retinopati(DRP) evresinin ve diyabet süresinin ön segment parametreleri üzerine etkilerini incelemek Gereç ve Yöntem:Tip 2 DM'li 90 hastanın 90 gözü ve DM olmayan 30 bireyin 30 gözü olmak üzere toplam 120 hasta ve 120 göz çalışmaya dahil edildi.Tip 2 DM'li hastalar DRP olmayan, NPDR ve PDR olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı.Alt grupların her birinde 30 hasta ve 30 göz mevcuttu.Pentacam HR cihazı ile elde edilen kornea dansitesi(KD), kornea hacmi(KH), lens dansitesi(LD), santral kornea kalınlığı(SKK), ön kamara hacmi(ÖKH) ve ön kamara derinliği(ÖKD) parametreleri DM alt grupları ve kontrol grubu arasında karşılaştırıldı.Ayrıca hastalar diyabet sürelerine göre 0-9 yıl, 10-19 yıl ve ≥20 yıl şeklinde gruplandırılarak aynı parametreler gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular:Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı farklılık izlenmedi(sırasıyla p=0.610; p=0,612).DRP durumuna göre yapılan gruplarla kontrol grubu karşılaştırıldığında KD, SKK ve KH açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı(p>0.05).Tüm gruplarda zon 1 lens dansite değerleri zon 3'ten yüksek bulundu.Zon 3 lens dansite değerleri karşılaştırıldığında NPDR grubunda(8.55±0.57), kontrol(8.19±0.45) ve DRP olmayan gruba(8.16±0.44) göre istatistiksel olarak anlamlı bir yükseklik bulundu(sırasıyla p=0.046; p=0.030).ÖKH'de, PDR grubunda(128.50±35.68 mm³) NPDR grubuna (154.80±33.97 mm³) göre anlamlı bir düşüklük izlendi(p=0.010).ÖKD'de, PDR grubunda(2.49±0.28 mm) kontrol grubuna(2.71±0.25 mm) göre anlamlı bir düşüklük bulundu(p=0.023).Diyabet süresine göre gruplar yaş kontrol edilerek karşılaştırıldığında LD, ÖKD ve KD'de istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı.Total kornea dansitesinde DM süresi ≥20 yıl olan grupta(14.36±0.47) 0-9 yıl olan gruba(16.31±0.43) göre anlamlı bir azalma izlendi(p=0.012).Zon 3 lens dansitesi DM süresi ≥20 yıl olan grupta(8.55±0.10) 0-9 yıl olan gruba(8.19±0.08) göre daha yüksek bulundu(p=0.037).ÖKD, DM süresi ≥20 yıl olan grupta(2.48±0.06 mm) 0-9 yıl olan gruba(2.72±0.05 mm) göre anlamlı düşük saptandı(p=0.027).SKK, ÖKH ve KH'de anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Diyabetes mellitus gözün her segmentinde değişimlere neden olmaktadır ve retinopatili gözlerde aynı zamanda ön segmentte de değişimler görülmektedir.Bu değişimler, diyabetik retinopati evresinin ve diyabet süresinin ilerlemesiyle LD'de artış ve bu dansite artışına sekonder olarak ÖKD ve ÖKH'de azalma olarak görülmektedir.Retinopati açısından takip edilen diyabetik hastalarda beraberinde katarakt ve glokom sıklığında artış olabileceği ihtimali de akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Anterior Segment Parameters with Pentacam in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus Purpose:To examine the effects of diabetic retinopathy(DRP) stage and duration of diabetes on anterior segment parameters in patients with Type 2 Diabetes Mellitus(DM) Materials and Methods:A total of 120 patients and 120 eyes including 90 eyes of 90 patients with type 2 DM and 30 eyes of 30 non DM patients were enrolled in the study.Diabetic patients were divided into 3 subgroups; i.e. without DR, nonproliferative DRP (NPDR) and proliferative DRP(PDR).There were 30 patients and 30 eyes in each of the subgroups.Corneal density(CD), corneal volume(CV), lens density(LD), central corneal thickness (CCT), anterior chamber volume(ACV) and anterior chamber depth (ACD) obtained with Pentacam HR device were compared between DM subgroups and the control group.In addition, the patients were grouped based on the duration of diabetes: i.e. 0-9 years, 10-19 years and ≥20 years and the above mentioned parameters were compared among these groups. Results: There was no significant difference between the groups in terms of age and gender(p=0.610 and p=0.612 respectively).There was no statistically significant difference between the groups according to the DRP status and the control group in CD, CCT and CV(p>0.05).In all the groups, zone 1 lens density was higher than zone 3 density.In the NPDR group(8.55±0.57), there was a statistically significant increase in the zone 3 lens density compared to the control(8.19±0.45) and non-DRP (8.16±0.44) groups(p=0.046 and p=0.030 respectively).ACV was significantly lower in the PDR group(128.50±35.68 mm³) than in the NPDR group(154.80±33.97 mm³) (p=0.010).ACD was significantly lower in the PDR group(2.49±0.28 mm) than in the control group(2.71±0.25 mm)(p=0.023).When the groups were compared according to the duration of diabetes after controlling for age, statistically significant differences were found in LD, ACD and CD.Total corneal density in a group with diabetic age ≥20 years(14.36±0.47) was significantly lower than in patients with diabetic age 0-9 years(16.31±0.43)(p=0.012).Zone 3 lens density in a group with diabetic age ≥20 years(8.55±0.10) was significantly higher than in patients with diabetic age 0-9 years(8.19±0.08)(p=0.037).ACD in a group with diabetic age ≥20 years(2.48±0.06) was significantly lower than in patients with diabetic age 0-9 years (2.72±0.05)(p=0.027).There were no significant differences in CCT, CV and ACV. Conclusion: Diabetes mellitus causes some changes in all parts of the eye and in eyes with retinopathy anterior segment changes are also seen at the same time with retinopathy.These changes are seen as an increase in LD with progression of the DRP stage and the diabetic duration and a decrease in ACD and ACH as a secondary to this increase in density.It should be kept in mind that patients with diabetes who are followed for retinopathy may have an increased incidence of cataract and glaucoma.