Özkıyım girişimi öyküsü olan ve olmayan bipolar bozukluğu olgularının duygusal şemalarının karşılaştırılması
Comparison of emotional schemas of bipolar disorder patients with and without suicide attempt history
  1. Tez No: 494452
  2. Yazar: ŞEYMA ESKİLER
  3. Danışmanlar: UZMAN SEVİNÇ ULUSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Duygusal Şemalar, Özkıyım, Bipolar Disorder, Emotional Schema, Suicide Contact address: : [email protected]
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ: Bu araştırmada remisyonda bipolar bozukluk tip I (BPB I) tanısı almış özkıyım girişimi olan ve olmayan hastaların farklılaşan duygusal şemalarının belirlenmesi ve özkıyım davranışı ile duygusal şemaların ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Mayıs 2017-Eylül 2017 tarihleri arasında, ayaktan takip ve tedavi edilmekte olan, DSM-5 kriterlerine göre BPB I tanısı alan hastalar ile görüşülmüş, yüzbeş hasta ardışık olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastalara sosyodemografik ve klinik özelliklerini belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik ve klinik veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HMDÖ), Leahy Duygusal Şema Ölçeği (LDŞÖ), Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği (PSP) uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan hastalardan özkıyım girişimi olanlarda kontrol edilemezlik şeması, duygulara karşı zayıflık şeması ve farklılık şeması puanları daha yüksek bulunmuştur. Anlaşılabilirlik şeması ve uzlaşı şema puanları ise özkıyım girişimi olmayanlarda daha yüksek olarak bulunmuştur. Tüm hastalar cinsiyetlerine göre karşılaştırıldığında kadın hasta grubunda duygulara karşı zayıflık ve ruminasyon şema puanları daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: BPB I tanılı özkıyım girişimi olan ve olmayan hastaların LDŞÖ kullanılarak ölçülen duygusal şemalarında kontrol edilemezlik, duygulara karşı zayıflık, farklılık şemalarının özkıyım girişimi olan grupta yüksek, anlaşılabilirlik ve uzlaşı şemalarının ise düşük olması bu hastaların olumsuz olarak yorumladıkları duygusal yaşantılarından kaçınmak için özkıyım davranışını kullanabilecekleri görülmüştür. BPB hastalarında yapılacak tedavi girişimlerinde duygusal şemaların ele alınması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to determine the possible differences of emotional schemas between the patients diagnosed bipolar disorder I (BPD I), who have suicide attempt and who have no attempt; and to evaluate the relations between suicide beheavior and emotional schemas. METHOD: One hundred and five patients diagnosed BPD I (according to the DSM-5 diagnostic criteria) who were in remission being treated in the outpatient clinic of Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Research and Training Hospital for Psychiatry and Neurology were included into this cross-sectional study, patients were selected consecutively. Sociodemographic and clinical features of the participants were recorded using data collection form-designed by the investigators-, Young Mania Rating Scale (YMRS), Hamilton Depression Scale (HAM-D), Leahy Emotional Schmea Scale (LESS), Social and Occupational Functioning Assessment Scale (SOFAS) were applied to participants. RESULTS: Uncontrollability, weakness against emotions and dissimilarity schema scores were higher in patients with suicide attempts; comphrensibility and consensus schema scores were higher in patients without suicide attempts. When patients were compared according to gender, weakness against emotions and rumination schema scores found to be higher in women. CONCLUSION: Suicide attempters' higher scores of uncontrollability, weakness against emotions, dissimilarity and lower scores of comprehensibility and consensus schemas gave us idea that suicidal behavior might have been used as an avoidance from emotions which had been interpreted negatively. Considering the emotional schemas may be useful in treatment of BPD patients.