Renal lezyonlarda shear wave elastografinin tanıdaki rolü
Role of shear wave elastography in diagnosis in renal lesions
- Tez No: 494457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN İNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Shear Wave Elastografi, Böbrek, RCC, malignite, ROC, Shear Wave Elastography, Kidney, RCC, Malignancy, ROC
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Baş D. Renal Lezyonlarda Shear Wave Elastografinin Tanıdaki Rolü. T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, Uzmanlık Tezi, İstanbul, 2018. Giriş: Renal lezyonlar içeriğine bağlı olarak farklı derecelerde 'elastikiyet' göstermektedir. Noninvazif yeni bir yöntem olan Shear wave elastografi ( SWE) ile farklı böbrek kitlelerinin elastografik değerlerinin kantifiye olarak ölçülmesini ve tanıdaki yararını görmeyi amaçladık. Materyal- Metod: Çalışmaya Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği'ne herhangi bir nedenle batın incelemesi nedeniyle yönlendirilen ve değerlendirilmesinde renal lezyon saptanarak SWE Ultrasonografi uygulanan 53 hastada gerçekleştirilmiştir. Çalışma tanımlayıcı tipte epidemiyolojik bir araştırma olup, renal lezyonu olan hastalarda normal ve patolojik böbrek dokularından elde edilen elastisite değerlerinin karşılaştırılması ve tanıdaki yararı incelenmiştir. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma gibi merkezi ve yaygınlık ölçütlerinden, sayısal değişkenler arasındaki farklılıkların tespitinde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ve en uygun kesim noktasının belirlenmesinde ROC eğrisinden yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %54,7'si erkek (n= 29) ve yaş ortalaması 54,1±11,9 (Ort±SS) yıldır. Hastaların %66,0'sında RCC, %22,6'sında AML ve %9,4'ünde ise kist tespit edilmiştir. Kitle dokusundan elde edilen ölçüm değerlerinin parankime göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla Ort±SS= 48,6±31,2 ve 19,0±7,0). Patolojik tanı (RCC, AML, Kist) ile elastisite ölçüm değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p>0,05). ROC eğrisinde 32,15 kesim noktasında %62 sensitivite ve %96 spesifite saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda, kitle dokusundan elde edilen ölçüm değerlerinin parankime göre önemli düzeyde daha yüksek olduğu saptandı (p 0,05). Sonuç olarak SWE, patolojik ve normal parankim dokusunu ayırabilmek amacıyla yardımcı bir yöntem olabilir. Fakat patolojik dokuların elastisite değerlerindeki farklılıklar nedeniyle daha geniş gruplarla yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Baş D. Role of Shear Wave Elastography in Diagnosis in Renal Lesions. Sağlık Bakanlığı Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Clinic of Radiology, Specialist Thesis, İstanbul, 2018. Introduction: Renal lesions show 'elasticity' at different grades depending on their content. We aimed to measure the elastographic values of different renal masses by shear wave elastography (SWE) as a noninvasive new method and to see the benefit of the diagnosis. Materials and Methods: The study was carried out in 53 patients who underwent SWE with a diagnosis of renal lesion that was guided by Radiology Clinic for any reason. The study is an epidemiological study, in which the elasticity values obtained from normal and pathological renal tissues were compared in patients with renal lesions and the diagnostic benefit was investigated. Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests were used to determine the differences between the numerical variables and the ROC curve was used to determine the most appropriate cut-off point. Ethics committee has been granted. Results: In the study, 54.7% of the patients were male (n = 29) and the mean age was 54.1 ± 11.9 (mean ± SD) years. RCC was found in 66.0% of patients, AML in 22.6% and cyst in 9.4% of patients. The test values obtained from the mass were found to be higher than the parenchyma (mean ± SD = 48.6 ± 31.2 and 19.0 ± 7.0, respectively). No statistically significant difference was found between pathologic diagnosis (RCC, AML, Cyst) and elasticity measurement values (p> 0,05). ROC curve showed 62% sensitivity and 96% specificity at 32,15 cut points (p = 0.001). Conclusion: In our study, it was determined that the measured values obtained from the mass texture were significantly higher than the parenchyma (p 0,05). As a result, SWE may be a helpful method to distinguish pathological and normal parenchyma tissue. But different tissues may have different normal and pathological values, and further studies are needed to determine this.