Otoimmün tiroid hastalığı olan hashimoto tiroiditinde zonulin düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the zonulin levels in hashimoto thyroiditis
  1. Tez No: 494462
  2. Yazar: ZEHRA SUCUOĞLU İŞLEYEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ENGİN ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: zonulin, tight-junction, hashimoto thyroiditis, cholesterol
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Hashimoto tiroiditi, diğer adıyla kronik lenfositik tiroidit, çocuk ve adolesanlarda en sık görülen otoimmun tiroid hastalığıdır. Hashimoto tiroiditi'nde otoimmünitenin nasıl tetiklendiği tam olarak bilinmemektedir. Bağırsak epitel bariyerindeki bozukluk submukozal immün hücrelerin antijenlere maruz kalmasına ve uygun olmayan immün cevabın oluşmasına sebep olur. Zonulin proteinin anormal up-regülasyonu bağırsak geçirgenliğinde artışa sebep olarak otoimmun hastalıkların oluşumunda önemli bir rol oynar. Tip 1 DM, çölyak ve hashimoto tiroiditi ile ilgili yapılan çalışmalarda bağırsak geçirgenliğinin ve zonulin up-regülasyonun arttığını gösteren çalışmalar mevcut olmakla birlikte bağırsak geçirgenliği ve zonulin proteini ile hashimoto tiroiditi arasındaki bağlantıyı gösteren çok az çalışma mevcuttur. Çalışmaya 53 yeni tanı hashimoto tiroiditli erişkin hasta, 70 tiroid hormon replasman tedavisi alan erişkin hasta ve 62 sağlıklı kontrol alındı. Hashimoto tiroidit tanılı hastalar diğer otoimmun ve sistemik hastalıklar, kontrol grubu da herhangi otoimmün ve sistemik hastalıklar açısından dikkatli bir ananmez ile incelenerek çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda yeni tanı ve tedavi alan hashimoto hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı zonulin yüksekliği görülmedi. Ancak zonulin up-regülasyonu etkileyen birçok çevresel faktör olması bu verinin dikkatli incelenmesi gerektiğini düşündürmektedir. Çalışmamıza dahil edilen hastalarda anti TPO ve zonulin düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon izlenmiştir. Bununla birlikte zonulin proteininin yaş, BMI ve kolesterol düzeyleri ile etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Otoimmünitenin bir göstesgesi olan anti TPO düzeyi ile serum zonulin düzeyleri arasında bir korelasyon izlenmesi, hashimoto tiroiditinin patogenezinde bu molekülün rolü olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmanın sonuçlarının daha geniş ölçekli ve daha uzun takip süreli çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Anahtar kelimer : zonulin, tight-junction, hasimoto tiroiditi, kolesterol
Özet (Çeviri)
Hashimoto thyroiditis, also known as chronic lymphocytic thyroiditis, is the most common autoimmune thyroid disease in children and adolescents. It is not known exactly how autoimmunity is triggered in Hashimoto thyroiditis. Disorder in the intestinal epithelial barrier causes submucosal immune cells to be exposed to the antigens and to produce an inappropriate immune response. Abnormal up-regulation of the zonulin protein plays an important role in the formation of autoimmune diseases by causing increased intestinal permeability. There are studies showing increased intestinal permeability and zonulin up-regulation in studies of Type 1 DM, celiac and hashimoto thyroiditis, and there are few studies showing the relationship between intestinal permeability and zonulin protein with hashimoto thyroiditis. We studied 53 new diagnosed adult patients with hashimoto thyroiditis, 70 adult patients receiving thyroid hormone replacement therapy and 62 healthy controls. Other autoimmune and systemic diseases were diagnosed with Hashimoto thyroiditis, and the control group was studied with careful in terms of any autoimmune and systemic diseases. There was no significant zonulin elevation in the hashimoto patients who received new diagnosis and treatment according to the control group. However, many environmental factors affecting zonulin up-regulation suggest that this data should be carefully examined. Significant correlation was observed between anti TPO and zonulin levels in patients included in our study. However, the effect of zonulin protein on age, BMI and cholesterol levels has been meaningful. A correlation between anti TPO levels, an indicator of autoimmunity, and serum zonulin levels suggests that this molecule may play a role in the pathogenesis of hashimoto thyroiditis. The results of this study should be supported by larger scale and longer follow-up studies.