Previable erken membran rüptürü olan gebelerin maternal ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi
Maternal and neonatal outcomes of pregnancies with previable premature preterm rupture of membranes
- Tez No: 494466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GEDİKBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: previable, preterm erken membran rüptürü, neonatal sağkalım, previable, preterm prematüre rupture of membranes, neonatal survival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı previable dönemde membran rüptürü tanısı almış ve doğuma kadar takip edilmiş gebelerin maternal, neonatal, sonuçlarının ve bunlara etki eden faktörlerin değerlendirilmesidir. Metod: Çalışmamız Nisan 2012- Ağustos 2017 tarihleri arasında kliniğimize 24+0 gebelik haftasından önce su gelişi şikayetiyle başvuran ve preterm erken membran rüptürü (PPROM) tanısı alarak yatışı yapılan hastalar taranarak retrospektif olarak planlandı. 14-24 gestasyonel haftalar arası, su gelişi tanısı kesinleştirilmiş, tekil gebeler çalışmaya dahil edildi. Terminasyon ile sonuçlanan, bebeğinde fetal anomali saptanan, tanı anında fetal kalp atımı olmayan gebelikler ve çoğul gebelikler çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya alınan tüm hastaların demografik özellikleri, tıbbi özgeçmişleri, PPROM tanısı aldığındaki gebelik haftası, risk faktörleri, tanıda kullanılan parametreler, doğum verileri, maternal ve neonatal komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: 192 hasta çalışmaya dahil edildi. Bunlardan 21 olguda (%10,94) intrauterin fetal ölüm gerçekleşti. 67 olgu (%34,8) canlı doğum sonrası yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki takipleri sırasında kaybedildi. 104 olgu (%54,16) takipleri sonucunda sağ olarak taburcu edildi. Çalışmamızın devamında yaşayan (n=104) ve kaybedilen (n=67) hasta grupları karşılaştırıldı. Bebek ölümünü etkileyen çok değişkenli regresyon analizinde istatistiksel olarak anlamlı bulunan değişkenler; Amnion sıvı volümü; Oligohidramniyos varlığı (p=0,005), Anhidramniyos varlığı (p=0,022), PPROM süresi (p=0,001), doğumdaki gebelik haftası (p=0,001), doğumdaki yenidoğan ağırlığı ortalamaları (p=0,001), Apgar 1.Dakika ortalamaları (p=0,44) olarak bulunmuştur. Fetal ölüm tahmini ile ilgili yapılan ROC analizinde doğumdaki gebelik haftasının belirleyici olduğu bulunmuştur. Sonuç: 24+0 gebelik haftasından önce PPROM nedeniyle başvurmuş gebeliklerin %57,14 neonatal sağ kalımla sonuçlanmıştır. Bu süreçte en önemli belirleyiciler ise PPROM süresi, gestasyonel yaş ve oligo-anhidramniyos varlığı dır. Bebeklerden %19,27'sinde majör bir komplikasyon gelişmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to evaluate maternal, neonatal, fetal outcomes of pregnant patients diagnosed with premature preterm membranous rupture before 24 weeks with follow-up until birth and related factors affecting outcome. Methodology: This retrospective study was planned in screening patients applied to our clinic with confirmed preterm membran rupture before the 24 + 0 gestational weeks, diagnosed between April 2012 and August 2017. Inclusion criterias were patients with singleton gestations between 14-24 gestational weeks and confirmed diagnosis of PPROM. Gestations complicated with a fetal anomaly, fetal death during application, families opting for termination of pregnancy and cases with multiple gestations were not included in the study. We recorded demographic characteristics, medical history, gestational age at diagnoses of PPROM, risk factors, parameters during follow-up and management, related data of delivery, maternal and neonatal complications in the postnatal period of the patients in our study. Results: The study included 192 patients, of whome in 21 (10,94%) patients intrauterine fetal death occured. 67 (34,8%) of newborns were lost during follow-up in intensive care unit after delivery. Finally, 104 (54,16%) of these infants were discharged alive. We compared in two groups alive (n=104) and dead (n=67) patients medical data. Statistically significant variables in multivariate regression analysis affecting neonatal survival are amnion fluid volume, the presence of oligohydramnios and / or anhydramnios, duration of PPROM, average of first minute Apgar, average of neonatal birth weight. ROC analysis showed us that gestational week at birth was determinant for fetal death prediction. Conclusion: 57.14% of patients resulted with neonatal survival with diagnoses of PPROM before 24+0 gestational weeks. The most important determinants in these cases for survival were duration of PPROM, gestational age at birth and amount of amniotic fluid.