Periviabl dönem erken membran rüptürü olgularının latent periyoduna etki eden faktörlerin belirlenmesi ve yenidoğan sonuçlarının değerlendirilmesi
Determination of the factors affecting the latent period of periviable premature rupture of membranes cases and evaluation of newborn outcomes
- Tez No: 719452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATALAY EKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm Erken Membran Rüptürü, Latent Periyot, Koryoamniyonit, Respiratuar Distres Sendromu, Preterm Premature Rupture Of Membranes, Latent Period, Chorioamnionitis, Respiratory Distress Syndrome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Periviabl dönem erken membran rüptürü tanılı hastalarda, latent süre ile ilişkili faktörleri belirlemektir. YÖNTEM: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne 2017-2021 yılları arasında 22-26 hafta arasında membran rüptürü nedeniyle başvuran ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde doğum yapan 106 gebe dahil edildi. Hastaların demografik özelikleri membran rüptürü haftası, doğum şekli, latent periyot süresi, maternal kan parametreleri ve yenidoğan verileri gibi parametreler kaydedilmiştir. 22- 26 hafta arasında suyu gelip hastanemizde doğumunu gerçekleştirmiş ve verilerine ulaşılabilen tüm gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. EMR tanısı net olmayan hastalar, 22-26 arasında membran rüptürü olmadan erken doğum tehdidi yaşayan ve major fetal anomali eşlik eden gebeler çalışmaya dahil edilmemiştir. BULGULAR Araştırmaya toplam 106 gebe dahil edilmiştir. Tokoliz tedavisi verilen 27 hasta ile verilmeyen 79 hastanın latent periyot süreleri karşılaştırıldığında tokoliz tedavisi almayan grubun latent periyot süresi ortalama 7.8(±8,5) gün tokoliz tedavisi alan grubun ise ortalama 18,4 (±19,1) gün olarak bulundu. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu. Hastaların başvuru anı C-Reaktif Protein (CRP) değerleri negatif (5) olarak gruplandırıldığında negatif olan grubun latent periyot süresinin ortalama 18,9(±17,05) gün pozitif olan grubun 8,47(±17,07) gün olduğu görüldü. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu. EMR haftası ile latent süre arasında istatiksel olarak negatif düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görüldü.(r=-0,361),p=,00) Verilerine ulaşabildiğimiz toplam 31 yenidoğan içerisinde 8 hastada koryoamniyonit izlenmiştir. İstatiksel olarak anlamlı bir şekilde koryoamniyonit ve NEK arasında ilişki vardır (p=0,043). Yenidoğanların sağkalım, sevk ve ölüm oranları incelendiğinde 31 (%29,2) yenidoğanın yaşadığı, 50 (% 47,2) yenidoğanın sevk olduğu ve 25 (%23,6) yenidoğanın neoex olduğu bulunmuştur. SONUÇ: Latent periyoda etki edebilecek faktörler incelendiğinde tokoliz kullanılan grubun latent peryiodunun istatiksel olarak anlamlı bir şekilde daha uzun olduğu görüldü (p=0,001). Başvuru anı CRP değeri negatif(5) olan grupla karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı bir şekilde daha uzun latent periyot süresi izlendi(p=0,001). Ayrıca; EMR haftası ile latent süre arasında istatiksel olarak negatif düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görüldü.(r=-0,361),p=,00)
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: To determine the factors associated with the latent period in patients with periviable period PROM. METHODS: A total of 106 pregnant women who applied to the Department of Obstetrics and Gynecology of Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital between the years of 2017-2021 due to rupture of membranes between 22-26 weeks and gave birth in our hospital were included in the study. Parameters such as demographic characteristics of the patients, week of rupture of membranes, mode of delivery, duration of the latent period, maternal blood parameters and newborn data were recorded. All pregnant women with ruptured membranes between 22 and 26 weeks of age, who gave birth in our hospital and whose data can be accessed, were included in the study. Patients between 22-26 years of age who were threatened with preterm labor without rupture of membranes, patients with unclear PROM diagnosis, and pregnant women with accompanying gross fetal anomaly were not included in the study. RESULTS :A total of 106 pregnant women were included in the study. When the latent period durations of 27 patients who were given tocolysis treatment and 79 patients who were not treated with tocolysis were compared, the average latent period of the group that did not receive tocolysis treatment was found to be 7.8 (±8.5) days, and the mean of 18.4 (±19.1) days in the group that received tocolysis treatment. The difference was found to be statistically significant. When the C-Reactive Protein (CRP) values of the patients at the time of admission are grouped as negative (5), the mean latent period of the negative group is 18.9 (±17.05) days, and 8.47 (±17) days in the positive group. ,07) days. The difference was found to be statistically significant. It was observed that there was a statistically significant negative correlation between PROM week and latent period. (r=-0.361), p=.00) Chorioamnionitis was observed in 8 patients among 31 newborns whose data we could access. There is a statistically significant relationship between chorioamnionitis and NEC. (p=0.043) When the survival, referral and death rates of newborns are examined, 31 (29.2%) newborns survived, 50 (47.2%) newborns were referred and 25 (23.6%) newborns were found to be neoex. CONCLUSION: When the factors that may affect the latent period were examined, it was seen that the latent period of the group in which tocolysis was used was statistically significantly longer (p=0.001). A statistically significantly longer latent period was observed in the group with a negative (5) CRP value (p=0.001). It was observed that there was a statistically significant negative correlation between PROM week and latent period.(r=-0.361),p=.00)