Tavşan uzun kemiklerinde eksternal fiksatör ile yapılan uzatmalarda farklı günlerde başlanan uzatma prosedürünün kemik iyileşmesine etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effect of starting day of lengthening procedure on bone healing, using external fixation on rabbit long bones
  1. Tez No: 494474
  2. Yazar: MEHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ÖZKAYA, UZMAN ENGİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Diafiz, distraksiyon, latent periyot, osteotomi, tavşan, Diaphysis, distraction, latent period, osteotomy, rabbit
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tavşan Uzun Kemiklerinde Eksternal Fiksatör İle Yapılan Uzatmalarda Farklı Günlerde Başlanan Uzatma Prosedürünün Kemik İyileşmesine Etkisinin Değerlendirilmesi. Amaç: Tavşan uzun kemiklerinde monolateral eksternal fiksatör ile yapılan uzatmalarda farklı günlerde başlanan uzatma prosedürünün kemik iyileşmesine etkisinin histopatolojik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 3 farklı grupta toplam 18 tavşanın sağ femuruna multipl drill osteotom ile osteotomi yapıldıktan sonra eksternal fiksatör sistemi kuruldu ve osteotomi sonrası grup I 1. gün, grup II 5. gün ve grup III 10. gün distraksiyona başlandı. On günlük uzatılma sonrası distraksiyon sonlandırıldı. Her grup için 20 günlük konsolidasyon süresince eksternal fiksatörle yeni kemik oluşumu beklendi. Konsolidasyon süresi sonrası sakrifiye edilen tavşanların distraksiyon hattında oluşmaya başlayan yeni kemik dokusu histopatolojik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Radyolojik olarak Modifiye Lane ve Sandhu Skorlamasına göre üç grup arasında istatistiksel anlamlı fark saptandı(X2=8.705; p=0.013). Çoklu karşılaştırmalarda grup III grup I'den istatistiksel olarak anlamalı derecede yüksek bulundu(z=2.76; p0.05). Histopatolojik olarak Heiple ve ark. tarafından modifiye edilen Lane ve Sandhu histolojik değerlendirme sistemine göre gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu(X2=11.61; p=0.003). Grup III istatistiksel olarak grup I'den anlamlı derecede yüksek bulundu(p0.05). Grup III de osteokalsin ve osteopontin immün pozitifliği, diğer gruplara kıyasla daha fazla sayıda hücrede görüldü. Sonuç: Yaptığımız çalışma sonucu tavşan femur diafizinde 10 günlük latent periyodun 1 ve 5 günlük latent periyoda göre daha iyi yeni kemik oluşumunu sağladığını gözlemledik. Tavşan femur diafizinden multiple drill osteotomi ile distraksiyon yapılacak deneysel hayvan çalışmalarında en az 10 gün latent periyot uygulanmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
The Evaluation Of The Effect Of Starting Day Of Lengthening Procedure On Bone Healing, Using External Fixation On Rabbit Long Bones Purpose: Histopathologic and radiological evaluation of the effects of starting day of lengthening procedure on bone healing, using monolateral external fixation on rabbit long bones Material and method: In this study, external fixator system is installed on total of 18 right femurs of rabbit, divided in 3 groups, after being osteotomised by drilling. After the osteotomy, distraction started at the first day in the first group, at the fifth day in the second group, and at the tenth day in the third group. After 10 days of lengthening, the distraction was terminated. For each group, during the consolidation period of 20 days, new bone formation was expected with external fixator. The new bone tissue, which began to be formed on the distraction line after the consolidation period, was histopathologically and radiologically evaluated after the rabbits were sacrificed. Results: Regarding the radiologic Modified Lane and Sandhu Scoring, there was a statistical difference between the three groups(X2=8.705; p=0.013). Multiple comparisons revealed Group III to be significantly higher than Group I (z=2.76; p0.05). According to Lane and Sandhu's histologic evaluation system, which has been histopathologically modified by Heiple and colleagues, a statistically significant difference was found between groups (X2=11.61; p=0.003). Group III was significantly higher than group I (z=3.34; p0.05). Osteocalcin and osteopontin immunpositivity was observed in more cells in Group 3. Conclusion: As a result of our study on rabbit femur diaphysis, we observed that a ten day of latent period ensured better new bone formation than one and five days of latent period. Additional experimental animal studies on rabbit femur diaphysis for distraction by multiple drilling osteotomy conducted after 10 days of latent period are required to draw further conclusions.