Kitosanın tavşan rinoplasti modelinde osteotomide kemik iyileşmesindeki etkinliği
The effectiveness of chitosan in bone healing during osteotomy in a rabbit rhinoplasty model
  1. Tez No: 988938
  2. Yazar: HÜSEYİN TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ HANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Rinoplasti, kitosan, osteotomi, kemik iyileşmesi, Rhinoplasty, chitosan, osteotomy, bone healing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Rinoplasti, uzun bir geçmişe sahip olan ve günümüzde en çok tercih edilen estetik cerrahi işlemlerden biridir. Hastaların en kısa sürede normal yaşamlarına dönme arzusu, cerrahları daha az invaziv teknikler ve aletler geliştirmeye yönlendirmektedir. Lateral osteotomi, burun yapısında çeşitli düzeltmeler yapmak için uygulanan bir yöntemdir. Bu işlem, açık çatının kapatılması, asimetrik lateral duvarın düzeltilmesi, deviye olan kemik yapısının düzeltilmesi ve burnun daraltılması amacıyla gerçekleştirilir. Ancak lateral osteotomiye bağlı bazı komplikasyonlar da ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar arasında kanama, uzamış ödem ve ekimoz, kemik çatının aşırı daraltılmasına bağlı burun tıkanıklığı, estetik deformiteler ve asimetri gibi durumlar yer almaktadır. Gereç ve Yöntem: 20 adet Yeni Zelenda tavşanının her iki nazal kemiklerine osteotom yardımıyla osteotomi yapılmıştır. Her bir tavşan için nazal kemiklerden birinin kırık hattı üzerine kitosan uygulaması yapılırken diğer nazal kemiğine herhangi bir müdahale yapılmamıştır. 1. ayın sonunda denek tavşanları sakrifiye edilerek her bir tavşanın her iki nazal kemikleri uygun şekilde rezeke edilmiştir. Nazal kemikler kitosan uygulanmayan grup 1, kitosan uygulanmış grup 2 olacak şekilde iki farklı gruba ayrılmıştır. Her iki gruptaki kemikler histopatolojik olarak incelenmiştir. Histopatolojik inceleme modifiye Lane ve Sandhu skorlama sistemine göre yapılmıştır. Bulgular: Kemik iyileşme parametrelerinden Grup 2'nin union parametre değeri grup 1'e göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. Grup 2'nin ortalama süngerimsi kemik değeri grup 1'e göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Grup 2'nin ortalama kortikal kemik değeri, grup 1'e göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Grup 2'nin ortalama kemik iliği değeri ile grup 1'in ortalama kemik iliği değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Grup 2'nin toplam skor değeri, grup 1'e göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç: Kitosan materyali kemik iyileşme süreçlerine olumlu katkıda bulunabilir. Rinoplasti sırasında yapılan osteotomi sonrası kemik iyileşme süreçlerinin hızlandırmak ve daha iyi bir kozmetik sonuç adına kitosan iyi bir seçenek olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Rhinoplasty is a procedure with a long history and is among the most preferred aesthetic surgeries today. The desire of patients to return to their normal lives as quickly as possible drives surgeons to develop less invasive techniques and tools. Lateral osteotomy is a method applied to make various corrections in the nasal structure. This procedure is performed to close the open roof, correct asymmetric lateral walls, adjust deviated bony structures, and narrow the nose. However, some complications associated with lateral osteotomy may arise, including bleeding, prolonged edema and ecchymosis, nasal obstruction due to excessive narrowing of the bony roof, aesthetic deformities, and asymmetry. Materials and Methods: Osteotomy was performed on both nasal bones of 20 New Zealand rabbits using an osteotome. Chitosan was applied to the fracture line of one nasal bone of each rabbit, while the other nasal bone was left untreated. At the end of the first month, the rabbits were sacrificed, and both nasal bones of each rabbit were resected appropriately. The nasal bones were divided into two groups: group 1, without chitosan application, and group 2, with chitosan application. The bones in both groups were examined histopathologically using the Lane and Sandhu scoring system. Results: Among the bone healing parameters, the union parameter value of Group 2 was statistically significantly higher than that of Group 1. The average spongy bone value of Group 2 was found to be statistically significantly higher than that of Group 1. The average cortical bone value of Group 2 was also statistically significantly higher than that of Group 1. There was no statistically significant difference between the average bone marrow values of Group 2 and Group 1. The total score value of Group 2 was statistically significantly higher than that of Group 1. Conclusion: Chitosan material may positively contribute to bone healing processes. It could be a good option to accelerate bone healing processes and achieve better cosmetic results after osteotomy performed during rhinoplasty.