Çimentosuz total diz artroplastilerinin orta dönem klinik sonuçları
Mid-term clinical results of cementless total knee arthroplasties
- Tez No: 494473
- Danışmanlar: UZMAN ERDOĞAN KUTLUAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Çimentosuz, Total Diz Artroplastisi, Cementless, total knee arthroplasty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde 2008 ile 2014 yılları arasında primer gonartroz nedeni ile çimentosuz total diz artroplastisi uygulanan hastaların orta dönem klinik sonuçlarının değerlendirilmesi ve literatürle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Hasta dosyaları retrospektif olarak incelenmiş ve son muayeneleri yapılmıştır. 93 hasta çalışmaya alınmıştır. 101 olgu değerlendirilmiştir. Olgular Knee Society Score sistemine göre değerlendirilmiştir. Olguların eklem hareket açıklıkları ve aks değişimleri de değerlendirilmiştir. Görüntülemelerde protez çevresindeki radyolusensi varlığı araştırılmıştır. Bulgular: Hastalarımızın ortalama yaşı 59.3 idi. Hastaların 21'i (%22.58) erkek, 72'si (%77.42) kadındı. Ortalama takip süresi 57 ay idi. Knee Society Score sistemine göre preoperatif knee skor 47 iken postoperatif 80'e çıktığı; fonksiyon skoru preoperatif 55 iken postoperatif 90'a çıktığı bulunmuştur. Ortalama fleksiyon derecesi preoperatif 80 derece iken, postoperatif 95 dereceye ulaşmıştır. Kaplan Meier analizine göre olguların 5 yıllık sağ kalım oranı %94.4 olarak bulunmuştur. Sonuç: Olgularımızın orta dönem sonuçları Knee Society Score sistemine ve radyografik değerlendirmeye göre literatürle benzer bulunmuştur. Uygun seçilmiş olgularda çimentosuz total diz artroplastisi uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to evaluate the middle term outcomes of patiens who operation with cementless knee arthroplasty for primary gonarthrosis and to be compared with literatur at between 2008 and 2014 in İzmir Bozyaka Training and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic. Materials and Methods: Ninety-three patients were included in this study. 101 cases were evaluated retrospectively with their last physical examinations in the follow up. Cases were evaluated according to the Knee Society Scoring system. Cases were evaluated with regards to range of motion and axle. Prosthesis were evaluated with regards to radiolucent areas in radiographies. Results: İn this study the mean age was 59.3. Twenty-one patients were male and seventy-two were female. Mean follow-up was 57 months. Knee and functional scores raised up from 47 and 55 to 80 and 90 respectively. Mean flexion degree raised up from 80 to 95 degrees postoperatively. According to Kaplan Meier analysis; survival rate of cases %94.4 for 5 years. Conclusion: Eventually, our outcomes were similar with the literature for middle term follow-up period according to knee society scoring system and radiological evaluation. İn appropriate cases, cementless total knee arthroplasty can be performed.