Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran hastalarda retromolar foramen görülme sıklığı ve anatomik yapısı
The retromolar foramen frequency and anatomical structure of patients attending to the Faculty of Dentistry Karadeniz Technical University
- Tez No: 494489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SAİD SEZGİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, retromolar foramen, retromolar kanal, anatomik varyasyon, Cone beam computed tomography, retromolar foramen, retromolar canal, anatomic variation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Karadeniz Teknik Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine Başvuran Hastalarda Retromolar Foramen Görülme Sıklığı ve Anatomik Yapısı Amaç: Bu çalışmanın amacı; mandibular kanala ait anatomik bir varyasyon olan retromolar kanal ve foramenin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) yardımıyla görülme sıklığını tespit ederek anatomik yapısı hakkında bilgi vermektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada; yaşları 15-75 yaş arasında değişen 2474 hastaya ait çeşitli sebeplerden alınmış KIBT görüntüleri retrospektif olarak incelendi. İncelenen bu görüntüler Von Arx ve ark. tarafından yapılmış olan retromolar kanal ve foramen tiplerine ait sınıflamaya göre gruplandırıldı. Saptanan retromolar kanal ve foramen tiplerinin cinsiyet ve yön dağılımları istatistiksel olarak Ki-Kare testi ile yapıldı. Tüm istatistiksel analizlerde güven aralığı %95 olarak seçildi. Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen 2474 hastanın 118'inde (%4.8) retromolar kanal, 92'sinde (%3.7) retromolar foramen tespit edildi. En çok B1 tip olarak sınıflandırılan kavisli retromolar kanal tipi izlendi ve retromolar foramenin cinsiyet ve yön dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: KIBT; dentomaksillofasiyal bölgede görülen anatomik varyasyonların teşhisinde oldukça yararlıdır. Retromolar foramen ve anatomik yapısının teşhisi de cerrahi işlemler öncesinde olası komplikasyonların önlenmesinde oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Retromolar Foramen Frequency and Anatomical Structure of Patients Attending to the Faculty of Dentistry of Karadeniz Technical University Aim: The purpose of this study is to provide information about the anatomical structure of the retromolar canal and foramen which is the anatomical variation belong to mandibular canal and to determine to frequency with the help of cone beam computed tomography (CBCT). Material and Method: In this study; CBCT images taken from 2474 patients ages ranging from 15-75 years old for a variety of reasons were retrospectively rewieved. These images were reviewed by Von Arx et al. were classified according to the retromolar canal and foramen type. gender and side distributions. Detected retromolar canals and foramen types were statistically analyzed by Chi-square test. In all statistical analyzes the confidence interval was chosen as 95%. Results: Of the 2474 patients evaluated in our study, 118 (4.8%) had retromolar canal and 92 (3.7%) had retromolar foramen. Curved retromolar canals classified as B1 type were observed and there was no statistically significant difference in terms of sex and side of retromolar foramen. Conclusion: CBCT is very useful in the diagnosis of anatomic variations in the dentomaxillofacial region. Diagnosis and anatomic structure of retromolar foramen are also very important for preventing possible complications before surgical procedures.