Nikotin uygulamasının sıçan beyninde pro-opiomelanokortin (pomc) ve mu opioid reseptör mrna ekspresyonu üzerine etkileri
The effects of nicotine administration on pro-opiomelanocortine (pomc) and mu opioid receptor (mor) mrna expression in the rat brain
- Tez No: 494523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: nikotin, POMC, µ-opioid reseptör (MOR), mezokortikolimbik sistem, nicotine, POMC, µ-opioid receptor (MOR), mesocorticolimbic system
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET NİKOTİN UYGULAMASININ SIÇAN BEYNİNDE PROOPİOMELANOKORTİN (POMC) VE µ OPİOİD RESEPTÖR (MOR) mRNA EKSPRESYONU ÜZERİNE ETKİLERİ Rabia Ilgın Yüksek Lisans Tezi, E.U.T.F. Fizyoloji A.D. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşegül Keser Eylül 2017, sayfa 91 Pro-opiomelanokortin (POMC), endojen opioiderjik sistemi oluşturan en önemli peptid prekürsörlerinden biridir. POMC'den türeyen peptidlerin stres yanıtı, yeme-içme davranışı, madde bağımlılığı gibi süreçlerde rolü olduğu bilinmektedir. POMC prekürsör polipeptidinden sentezlenen bir nöropeptid olan β-endorfin bağımlılık ile ilgili süreçlerde anahtar rol oynar. Çalışmamızda nikotinin ödül etkilerinin meydana gelmesi sırasında önemli olan, mezokortikolimbik sistemi oluşturan anatomik yapılarda POMC mRNA ve β-endorfinin bağlandığı µ-opioid reseptör (MOR) mRNA'sının düzenlenmesinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, nikotinin üç dozundan biri [0.2, 0.4, 0.6 mg/kg ve serum fizyolojik (SF)] beş gün boyunca farklı sıçan gruplarına enjekte edilmiştir ve tedavinin altıncı gününde sıçanlar son enjeksiyondan bir saat sonra dekapite edilmiştir. Kantitatif real-time PCR yöntemi ile medial hipotalamik alanda (MHA) (arkuat çekirdek) POMC mRNA ekspresyonu, medial prefrontal korteks (mPFC), nukleus akkumbens (NAc), dorsal striatum (DST), amigdala (AMG), lateral hipotalamik alan (LHA) ve ventral tegmental alanda (VTA) ise MOR mRNA ekspresyonu değerlendirilmiştir. Araştırmamızın sonucunda, hipotalamustaki POMC mRNA düzeyleri 0.6 mg/kg nikotin dozu uygulanan sıçanlarda artmıştır. Ancak, uygulanan nikotin dozlarının hiçbiri mezokortikolimbik sistemi oluşturan bölgelerde ve bu sistemle ilişki içinde bulunan diğer limbik bölgelerde MOR mRNA düzeylerini değiştirmemiştir. Bu sonuçlar, nikotinin mezokortikolimbik sistemdeki sinyalizasyonu POMC'den türeyen peptidler üzerinden artırabileceğini ve bu II değişikliğin nikotin ödülüne aracılık eden önemli bir mekanizma olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF NICOTINE ADMINISTRATION ON PROOPIOMELANOCORTIN (POMC) AND µ OPIOID RECEPTOR (MOR) mRNA EXPRESSION IN THE RAT BRAIN Graduate Thesis in Physiology Department of Ege Universiy School of Medicine Supervisor: Associate Prof. Dr. Ayşegül KESER September 2017, 91 pages Pro-opiomelanocortin (POMC) is one of the important peptide precursors comprising the endogenous opioidergic system. POMC-derived peptides have a role in processes such as stress response, feeding behavior and drug abuse. β-endorphin, a neuropeptide synthesized from POMC, plays a key role in addiction. The aim of our study was to investigate the regulatory actions of nicotine on POMC and the β- endorphin-binding μ-opioid receptor (MOR) mRNAs in the anatomical structures that constitute the mesocorticolimbic system, which is recognized for its central role in the motivation and reward-related behavior. Accordingly, one of three doses of nicotine (0.2, 0.4, 0.6 mg/kg and saline) was injected into the rats for five days and rats were decapitated one hour after the last injection on the sixth day of treatment. POMC mRNA expression in the medial hypothalamic area (MHA) (arcuate nucleus) and MOR mRNA expression in the medial prefrontal cortex (mPFC), nucleus accumbens (NAc), dorsal striatum (DST), amygdala (AMG), lateral hypothalamic area (LHA) and ventral tegmental area (VTA) were evaluated by using quantitative real-time PCR method. Our results showed that POMC mRNA levels in the hypothalamus were upregulated in rats, which received 0.6 mg/kg nicotine. However, none of the nicotine doses altered MOR mRNA levels in the mesocorticolimbic regions and the associated limbic structures. These results suggest that nicotine may increase POMC signaling in the mesocorticolimbic system and that this change may be an important mechanism in mediating the nicotine reward.