Sıçan beyninde nikotin uygulamasının mch ve mchr1 ekspresyonu üzerine etkileri
The effects of nicotine administration on the mch and mchr1 expression in the rat brain
- Tez No: 505249
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: nikotin, MCH, MCHR1, mezokortikolimbik sistem, nicotine, MCH, MCHR1, mesocorticolimbic system
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Melanin konsantre edici hormon (MCH) ve reseptörü MCHR1, ödül devresi olarak anılan mezokortikolimbik sistemde yoğun ekspresyon göstermektedir. MCH sinyalizasyonunun sukroz, yiyecek gibi doğal maddelerin yanısıra alkol, kokain, amfetamin, metamfetamin gibi bağımlılık yapıcı ajanların ödüllendirici etkilerinde rolü olabileceği ileri sürülmektedir. Tez çalışmamızın amacı nikotinin ödül etkisinin oluşumu sırasında, mezokortikolimbik sisteme dahil olan anatomik yapılarda eksprese edilen MCH ve MCHR1 mRNA'sındaki düzenlemeyi araştırmaktır. Bu amaçla yetişkin erkek sıçanlara altı gün boyunca üç farklı nikotin dozundan biri (0.2, 0.4, 0.6 mg/kg veya serum fizyolojik) subkutan enjekte edilip; son enjeksiyondan bir saat sonra dekapitasyon gerçekleştirilmiştir. Kantitatif gerçek-zamanlı PCR (qPCR) yöntemi kullanılarak lateral hipotalamik alanda (LHA) MCH mRNA ekspresyonu ve medial prefrontal korteks (mPFC), nukleus akumbens (NAc), dorsal striatum (DST), amigdala (AMG), lateral hipotalamik alan (LHA), medial hipotalamik alan (MHA) ve ventral tegmental alanda (VTA) MCHR1 mRNA ekspresyonu incelenmiştir. Sonuçlarımız, uygulanan nikotin dozlarının hiçbirinin incelenen beyin bölgelerinde MCH ve MCHR1 mRNA ekspresyonunu değiştirmediğini göstermiştir. Bu sonuçlar mezokortikolimbik sistemde MCH sinyalizasyonunun nikotin ödülü sırasında düzenlenmediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Melanin concentrating hormone (MCH) and its receptor MCHR1 show intense expression in the mesocorticolimbic pathway, which is referred to as the reward system. It has been suggested that MCH signaling may play a role in the rewarding effects of addictive agents such as alcohol, cocaine, amphetamine, methamphetamine as well as natural substances such as sucrose and food. The aim of our study is to investigate the regulation of MCH and MCHR1 mRNA in anatomic structures which compose the mesocorticolimbic system, during the emergence of rewarding effect of nicotine. For this purpose, adult male rats were subcutaneously injected with three different doses of nicotine (0.2, 0.4, 0.6 mg/kg or saline) for six days; decapitation was performed one hour after the last injection. MCH mRNA expression in the lateral hypothalamic area (LHA) and MCHR1 mRNA expression in the amygdala (AMG), medial prefrontal cortex (mPFC), nucleus accumbens (NAc), dorsal striatum (DST), lateral hypothalamic area (LHA), medial hypothalamic area (MHA) and ventral tegmental area (VTA) were analyzed by using quantitative real-time PCR (qPCR) method. Our results showed that none of the administered nicotine doses altered MCH and MCHR1 mRNA expression in the examined brain regions. These results suggest that MCH signaling is not regulated in the mesocorticolimbic system during nicotine reward.