Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevindeki yaşlıların sarkopeni düzeyi ve ilişkili etmenler
The prevalence of sarcopenia and its correlates among the elderly in gurcesme Zubeyde Hanim Nursing Home
  1. Tez No: 494560
  2. Yazar: FATUMAH NABUKENYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, huzurevi, yaşlı, yaşlanma, Sarcopenia, elderly nursing home, elderly, aging
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET GÜRÇEŞME ZÜBEYDE HANIM HUZUREVİNDEKİ YAŞLILARIN SARKOPENİ DÜZEYİ VE İLİŞKİLİ ETMENLER Sarkopeni; yaşlılarda yaygın olarak görülen, kırılganlığı artıran ve yaşam kalitesini bozan bir durumdur. Amaç:Bu çalışmada İzmir Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevindeki yaşlılarda sarkopeni düzeyini ve ilişkili etmenleri belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem:Bu kesitsel araştırma Şubat 2016-Ocak 2017' da İzmir Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevindeki 65 yaş ve üzeri yaşlılarda yürütülmüş, çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 171 yaşlıdan 145'ine ulaşılmıştır. Kapsayıcılık % 85'tir.Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu dört bölümden oluşmaktaydı: Sosyodemografik ve sosyoekonomik özellikler (12 soru), huzurevindeki sosyal hayat (10 soru), yaşam tarzı özellikleri (6 soru), tıbbiözellikleri (9 soru).Sarkopeniyideğerlendirmek için, Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu"nun (EWGSOP) algoritması kullanılmıştır.Bu algoritmanınüç bileşeni olan yürüme hızı, el sıkma gücü, ve baldır çevresi ölçümleri yapılmıştır.VerilerSPSS 18.0 istatistik paket programı kullanılarak çözümlenmiştir.Sarkopeni ile ilişki ki-kare testleri ile çözümlenmiş, çok değişkenli analiz için lojistik regresyon modelleri kullanılmıştır.Tüm analizlerde % 95 güven aralığı ve yanılma düzeyi olarak α= 0.05 seçilmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması 75.64±7.07'dir.Bu araştırmada katılımcıların çoğunlukla kadın, boşanmış/ayrılmış, çocuk sahibi, ilkokul mezunu, işçiler, emeklilik hakkı kazanamayanlar, orta gelir algısı sahibi olanlardan oluştuğugörülmüştür.Sarkopeni görülme sıklığı %11.03 (erkeklerde%7.46 ve kadınlarda% 14.10) olarak saptanmıştır. Ki kare analizlerinde ilişki saptanan değişkenlerde yürütülen çok değişkenli lojistik regresyon çözümlemelerde; 85 yaş üzerinde olanlarda,eşinden ayrılmışlarda, çalışmayanlarda, düşük gelirlilerde, mutsuz hissedenlerde, halen sigara kullananlarda, malnütrisyonu olanlarda, sağlığını kötü algılayanlarda, depresyonu olanlarda ve kullandığı ilaç sayısı dörtten fazla olanlarda sarkopeni olasılığı artmaktadır. Sonuç: Bir huzurevinde gerçekleştirilen bu çalışmada, sarkopeninin özelikle, sosyoekonomik durumu kötü olan, yalnız yaşayan, yeterli beslenemeyen, mutsuz ve kronik hastalıkları fazla olan yaşlılarda daha sık gözlenmesi önemli bir saptamadır.Sarkopeninin sonuçları açısından bakıldığında bu saptama; koruma, erken tanı ve tedavi çabalarının kurumlarda özellikle bu dezavantajlı gruplarda yoğunlaştırılması ihtiyacına işaret etmektedir.Malnütrisyon ve depresyon saptanan yaşlıların tedavisi ve sigara bırakmaya yönelik çabaların artırılması sarkopeni riskini azaltarak daha dinamik ve bağımsız yaşlılığı mümkün kılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PREVALENCE OF SARCOPENIA AND ITS CORRELATES AMONG THE ELDERLY IN GURCESME ZUBEYDE HANIM NURSING HOME Sarcopenia is a condition commonly seen among the elderly that increases fraility and negatively affects the quality of life. Aim:The study's aim was to determine the prevalence of sarcopenia and its correlates among the elderly in Izmir Gurcesme Zubeyde Hanim nursing home. Material and method: This cross-sectional study was conducted from Feb 2016 to Jan 2017 among residents of Izmir Gurcesme Zubeyde Hanim nursing home aged 65 years and above, and of the 171 who fitted the inclusion criteria, 145 participants enrolled in the study. The coverage rate was 85%. The data collection tool used was a questionnaire with four sections: Social demografic and social economic characteristics (12 questions), elderly nursing home social life (10 questions), life style factors (6 questions) and medical factors (9 questions). Sarcopenia was evaluated using The European Working Group on Sarcopenia in Older People (EWGSOP) algorithm. Measurements for walking speed, hand grip strength and calf circumference as the three components of this algorithm. Data was analyzed using SPSS 18.0 statistics' package program. The relationship with sarcopenia was determined using chi-square test analysis and multiple logistic regression was also used. All analysis was done at 95% confidence interval (α= 0.05). Results: Mean age was 75.64±7.07 years. Majority of the participants were women, divorced/separated, with children, primary-school graduates, workers, with no retirement pensions, and middle income earners. The prevalence of sarcopenia was 11.03% (7.46% men and 14.10% women). The variables found to have a relationship with sarcopenia in chi square analysis were further analyzed using multivariate logistic regression and the results indicated that those aged above 85, divorced/separated, previously unemployed, with low income, unhappy, malnourished, current smokers, with a bad perception about their health, the depressed and those who consumed more than four drugs daily had increased odds for sarcopenia. Conclusion: In this study executed at a nursing home, the assessment that sarcopenia was most prevalent among those with low socio-economic status, the lonely, malnourished, unhappy and those with multipl chronic diseases was important. This finding regarding the results of sarcopenia points out to the necessity that especially at the nursing homes, the efforts for prevention, early diagnosis and treatment should be intensified for these disadvantageous groups. Treatment of elderly who have been diagnosed to have malnutrition and depression, and increasing the efforts to quit smoking, may reduce the risk of sarcopenia, making a dynamic and independent aging possible.