Koklear implant kullanan, tek taraflı veya çift taraflı işitme cihazı kullanan bireylerin stroop testi performanslarının karşılaştırılması
A comparison of stroop test performance of individuals who use cochlear implant, unilateral or bilateral hearing aid
  1. Tez No: 494614
  2. Yazar: HASRET KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear İmplant, İşitme Cihazı, Stroop Testi, Frontal lob, Cochlear Implant, Hearing Aid, StroopTest, Frontal Lobe
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Araştırmanın amacı, 9-60 yaş arasındaki koklear implant kullanan, işitme cihazı kullanan ve normal işiten çocuk ve yetişkinlerde, Stroop testinin ölçtüğü seçici dikkat becerileri, bilgi işlemleme hızları gibi frontal lob süreçlerinin karşılaştırılması ve gruplar arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmanın diğer bir amacı ise, koklear implantlanma yaşının seçici dikkat becerileri üzerine etkisini değerlendirmektir. Araştırma kesitsel analitik bir çalışmadır. Araştırma İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı merkezinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 9-60 yaş arası toplam 62 çocuk ve yetişkin katılmıştır. Bu çocuk ve yetişkinlerin 22 tanesi koklear implant kullanan, 20 tanesi işitme cihazı kullanan, 20 tanesi normal işitendir. Çalışma grubunu oluşturma kriteri olarak görme bozukluğu olmaması, herhangi bir nörolojik veya psikiyatrik tanılarının olmaması ve bilişsel süreçleri bozacak herhangi bir ilaç kullanıyor olmamaları göz önünde bulundurulmuştur. Araştırma, etik kurul izni alındıktan sonra Temmuz 2017- Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan koklear implant kullanan, işitme cihazı kullanan ve normal işiten çocuk ve yetişkinlere Stroop testi TBAG formu uygulanmıştır. Çalışmaya katılanların, bu formun beş bölümündeki görevleri tamamlama süreleri, hata ve hata düzeltme puanları karşılaştırılmaktadır. Araştırmada Stroop testi TBAG formuna göre, beş bölümdeki görevleri tamamlama süreleri koklear implant kullanan, işitme cihazı kullanan ve normal işiten grup arasında karşılaştırıldığında gruplar arası fark gözlenmiştir. Fark yaratan grubun normal işiten grup olduğu gözlenmiştir. Fakat hata puanları açısından gruplar arasında bir fark bulunamamıştır. Çalışmamızda, 6 yaş öncesi implant olan grubun, 6 yaş sonrası implant olan gruba göre beş bölümdeki görevleri tamamlama sürelerinin daha kısa olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, koklear implant kullanan ve işitme cihazı kullanan bireylerin seçici dikkat becerileri normal işiten bireylerin becerilerinden farklılaştığı saptanmıştır. İşitsel yoksunluğun, bireylerin tüm gelişim becerilerinin yanı sıra, özellikle sosyal-uyum becerileri üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak, koklear implantlı ve işitme cihazlı grubun, normal işiten yaşıtlarına göre daha yetersiz dikkat becerisine sahip olduğu bulunmuştur. Bu sonuçların, koklear implantlı ve işitme cihazlı bireylerin eğitimlerinde dikkat becerilerini geliştirecek çalışmalara yer verilmesine ve seçici dikkat becerilerinin değerlendirilmesinden elde edilecek bulguların, işitme kayıplı çocukların sosyal-uyum davranış becerilerinin düzenli değerlendirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the frontal lobe processes such as the selective attention ability and the data processing speeds of children and adults who are between the ages of 9-60 who use cochlear implant, who use hearing aids and who have normal hearing and in Stroop test; and to investigate whether there is any difference between the groups. Another aim of the study is to assess the effect of age of cochlear implantation on selective attention skills. The research is a cross-sectional analytical study. It was carried out in the Otorhinolaryngology Department of Ege University Hospital. The research involved a total of 62 children and adults between 9 and 60 years of age. Among these children and adults, 22 used cochlear implants, 20 used hearing aids and 20 had normal hearing. The criteria that were considered while creating the study group were the absence of visual impairment, the absence of any neurological or psychiatric diagnoses, and the absence of any medication that would disrupt the cognitive processes. The research was carried out between July 2017 and January 2018 after the permission of Ethical Committee was granted. The TBAG form of the Stroop test was applied to the children and adults participated in the study who used cochlear implants, hearing aids and had normal hearing. The duration of completion of the tasks in the five sections of this form, the errors, and the error correction scores of those who participated in the study were compared. According to Stroop test TBAG form, there was a difference between the groups in terms of duration of completion of the tasks in five sections between the cochlear implant, hearing aids and normal hearing group in the study. It was observed that the difference group was the normal hearing group. But there was no difference between the groups in terms of error scores. In our study, it was observed that the group of before 6 year old implants had a shorter duration of completing their tasks in five parts than the group of after 6 year old implants. As a result, selective attention skills of individuals using cochlear implants and hearing aids differ from those of normal hearing individuals. It is known that auditory impoverishment has an adverse effect on all social development skills as well as individual development skills. Therefore, the group with cochlear implants and hearing aids has been found to have a poorer attentiveness than the normal hearing peers. These findings are expected to contribute to the regular assessment of social-adaptive behavior skills of hearing-loss children with the findings from the study of selective attention skills and the inclusion of work to improve attention skills in cochlear-implanted and hearing impaired individuals.