Kemiğe implante edilebilir işitme cihazları BAHA® 5 ile BAHA® 6 işlemci sistemlerinin karşılaştırılması
Bone anchored hearing aids comparison of BAHA® 5 and BAHA® 6 processor systems
- Tez No: 939175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Abutment, kemik yolu işitme cihazı, matriks testi, Abutment, bone anchored hearing aid, matrix test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: İşitme, dışarından gelen sesli uyaranların dış kulak yolu (DKY) ve kemikçikler yoluyla iç kulağa iletilmesi, buradan koklear sinir aracılığıyla ile santral işitme merkezine ulaştırılıp burada işlenmesi ile oluşan bir duyudur. Kokleaya kadar olan iletim yolunda oluşan engeller iletim tipi işitme kaybına (İTİK) neden olmaktadır. Kemiğe implante edilebilir işitme cihazları bu iletim yolunda engel oluşturan hastalıklar nedeniyle konvansiyonel hava yolu iletimli işitme cihazlarını kullanamayan veya fayda görmeyen iletim ve mikst tip işitme kayıplı hastalarda uygulanan bir işitme cihazı alternatifidir. Bu çalışma ile Türkçe matriks testi de uygulanarak gürültülü ortamda sonuçların karşılaştırılması ile iki BAHA dış işlemcisine ait işitme sonuçlarını değerlendirerek karşılaştırmayı amaçlamaktayız. YÖNTEM: Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde takipli tek taraflı perkütan BAHA 5 ® veya BAHA 6 ® dış ses işlemcilerini kullanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Kemiğe implante işitme cihazı cerrahisi geçiren bilateral iletim tipi veya bilateral mikst işitme kaybı olan 20 hastanın klinik verileri toplanmıştır. Bu hastalar arasından, farklı marka BAHA ve düşük mental kapasite nedeniyle matriks testi tamamlayamayan 3 hasta çalışmaya dahil edilmemiştir. 17 hasta katılmayı kabul etmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların implant abutment çevresinde enfeksiyon durumu takip edilerek kaydedilmiş hastalar farklı zaman aralıklarında kontrole gelerek farklı cihazlarla odyometrik tetkikleri uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda toplam 17 hastanın sonuçları analiz edilmiştir. Her iki cihaz kıyaslandığında serbest alanla yapılan bütün frekanslarda BAHA 5 ve BAHA 6 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmedi. (p>0.05) ancak tüm frekanslarda her iki cihazda da önemli ölçüde preoperatif serbest alan değerlerinde iyileşme mevcuttu ve BAHA 6 ile yapılan serbest alan eşikleri 1khz haricinde tüm frekanslarda BAHA 5' den daha iyi izlendi. Matris testi sonuçları aynı sinyal-gürültü oranlarındaki işitme sonuçlarına göre karşılaştırıldığında, iki farklı işlemcinin sonuçlarının birbirine yakın olduğu görüldü. SONUÇ: Çalışmanın verileri sonucunda her iki implant işlemcisi de birbirine yakın değerlere sahip olup kullanılmaya devam edilmesinin güvenli olduğunu göstermektedir. Ancak BAHA 6'nın yüksek frekanslara doğru artan odyolojik kazançları ve gürültülü ortamlarda arkasından gelen seslerde üstünlüğü göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the BAHA® 5 and BAHA® 6 processor systems for bone anchored hearing aids AIM: Hearing is a sense that occurs when sound stimuli coming from outside are transmitted to the inner ear via the external auditory canal and ossicles, and from there they are transmitted to the central auditory center via the cochlear nerve and processed here. Obstacles in the conduction path up to the cochlea cause conductive hearing loss. Bone implantable hearing aids are an alternative hearing aid applied to patients with conductive and mixed hearing loss who cannot use or benefit from conventional air conduction hearing aids due to diseases that obstruct this conduction path. In this study, we aim to evaluate and compare the hearing results of two BAHA external processors by comparing the results in noisy environments by also applying the Turkish matrix test. MATERIALS AND METHODS: Patients using unilateral percutaneous BAHA 5 ® or BAHA 6 ® external sound processors followed in the Ear, Nose and Throat Clinic of Sakarya University Education and Research Hospital were included in the study. Clinical data were collected from 20 patients with bilateral conductive or bilateral mixed hearing loss who underwent bone anchored hearing aid surgery. Among these patients, 3 patients who could not complete the matrix test due to different brands of BAHA and low mental capacity were excluded from the study. 17 patients accepted to participate. The infection status of the patients included in the study was monitored and recorded around the implant abutment, and the patients came for control at different time intervals and had their audiometric examinations performed with different devices. RESULTS: In our study, the results of a total of 17 patients were analyzed. When both devices were compared, no statistically significant difference was observed between BAHA 5 and BAHA 6 at all frequencies performed with free field. (p>0.05) However, there was a significant improvement in preoperative free field values in both devices at all frequencies and free field thresholds performed with BAHA 6 were better than BAHA 5 at all frequencies except 1 kHz. When the matrix test results were compared according to the hearing results at the same signal-to-noise ratios, it was seen that the results of the two different processors were close to each other. CONCLUSION: As a result of the study data, both implant processors have similar values and show that their continued use is safe. However, the increasing audiological gains of BAHA 6 towards high frequencies and its superiority in sounds coming from behind in noisy environments should not be ignored.