Beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin bireysel yenilikçilik ve genel özyeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between individual innovativeness and general self-efficacy of the students in the school of physical education and sports
- Tez No: 494647
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN TİMUÇİN GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Innovativeness, Individual Innovativeness, Self-efficacy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Özyeterlilik, bireyin yapacağı faaliyetler için gerekli yetilere sahip olduğuna inanması kavramıdır. Özyeterlilik inançlarının belirlenmesi, kişinin hem fiziksel hem de bilişsel yeteneklerini tanıması ve kendisine güvenmesi için son derece önemlidir. Kişinin kendi yetilerine olan inancı, maddi ve manevi açıdan kendini geliştirmesine ve gelecekteki başarılarına olumlu yönde katkı sağlayacağından özyeterlilik kavramı üzerinde durulması gereken kavramlardan birini oluşturmaktadır. Özyeterlilik kavramının yanı sıra önem teşkil eden bir diğer kavram ise bireysel yenilikçilik kavramıdır. Bireyler yeni fikirlere ve ürünlere her zaman açık olmalıdır. Bu durum bireyin hem akademik yaşantısına olumlu yansıyacak, hem de kişisel gelişiminin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Günümüz bilgi toplumlarında bireyler bilgi öğrenmekten çok bu bilgiyi nasıl kullanacağını öğrenmelidir. Aldıkları eğitimleri ve sahip oldukları becerilerinin farkında olan bireyler, kendilerine daha uygun olan alanları tercih etmekte, hem akademik hem de mesleki yönden daha başarılı oldukları görülmektedir. Araştırmada, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile genel özyeterliliklerinin cinsiyet, yaş, öğrenim görülen üniversite, öğrenim görülen bölüm, bölüm programı, sınıf düzeyi gibi çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemenin yanı sıra öğrencilerin bireysel yenilikçilik düzeyleri ile genel özyeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Ege Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının 2015- 2016 eğitim/öğretim yılında Spor Yöneticiliği, Beden Eğitimi Öğretmenliği ve Antrenörlük Eğitimi Bölümlerinin 1. ve 4. sınıflarında öğrenim gören 462 lisans öğrencisi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Katılımcılar, Bireysel Yenilikçilik ve Genel Özyeterlilik Ölçeklerinin yanı sıra, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu' nu yanıtlamışlardır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında depolanmış ve değişken türleri dikkate alınarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; Bireysel Yenilikçilikte cinsiyet, üniversite, program ve sınıf değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu ve katılımcıların Bireysel Yenilikçilik Düzeylerinin“Sorgulayıcı”seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Genel Özyeterliliklerinin cinsiyet, üniversite, program ve sınıf değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara sahip olduğu belirlenmiştir. Son olarak; çalışmada yer alan öğrencilerin bireysel yenilikçilikleri ile genel özyeterliliklerinin arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimler: Yenilikçilik; Bireysel Yenilikçilik; Genel Özyeterlilik
Özet (Çeviri)
Self-efficacy is one's belief about having the necessary abilities for the activities she/he is going to perform. Determining self-efficacy beliefs is important in terms of individuals to recognize their physical and cognitive abilities and to get to know her/himself. Since one's belief in his/her abilities has positive contributions in his/her future success and in improving her/himself materially and morally, self-efficacy constitutes one of the concepts that should be overemphasized. Besides the concept of self-efficacy, another crucial concept is Individual Innovativeness. Along with self-efficacy, individual innovativeness is also an important concept. Individuals should always be open to new ideas and products. This will reflect credit upon individual's academic life and speed up her/his personal development. In today's information society we live in, individuals should learn how to use information rather than just learn the information itself. Individuals who are aware of their education and abilities prefer the fields which suit them the most and these individuals are seen to be more successful in both academic and professional life. This research aims to determine whether the personal innovativeness levels and self-efficacy of Department of Physical Education and Sports students differs according to different variables and to analyze the relationship between personal innovativeness and general self-efficacy of the students. The sample of this research consists of 462 freshman and senior students studying at the first and fourth class of Sports Management, Physical Education Teacher Education and Coaching Education Departments of Ege University and Celal Bayar University in academic year of 2015 – 2016. In this research, quantitative and descriptive research methods are used. Participants filled out the Personal Information Form as well as Personal Innovativeness and General Self-Efficacy tests. Obtained data were analyzed by considering the variable types using SPSS 20.0 Package Software. According to research results, there were statistically significant differences in Personal Innovativeness according to the variables such as gender, university, degree program (daytime or evening) and class. Research also showed that Personal Innovativeness level of the participants were“Early Majority”. Furthermore, General Self-Efficacy of participants had statistically significant differences according to the variables such as gender, university, degree program and class. Lastly, it was determined that there was a positive medium level relationship between Individual Innovativeness and General Self-Efficacy levels of the students that participated in our study.