Evaluation of video head impulse test findings in cases with motion sickness
Taşıt tutması olan hastalarda video head ımpulse test sonuçlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 494686
  2. Yazar: GÜLAY GÜÇLÜ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN KİRAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vertigo, Taşıt Tutması, Vestibüler değerlendirme, Video Head Impulse Test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
TT'da patofizyolojide kanal otolit uyumsuzluğunun oynadığı rolü test etmek için TT anamnezi olan 20 hasta ile herhangi bir sağlık problem olmayan 20 gönüllünün labirent fonksiyonları VHIT ile değerlendirilmiştir. Her bir hasta için elde edilen LAT.sağ, LAT.sol, LAT asimetri, RA, LP, RALP asimetri, LA, RP ve LARP asimetri kazanç değerleri kaydedildi. Ayrıca çalışma grubundaki hastaların semptomları TT hasta değerlendirme formuna işlenip semptom şiddetleri kayıt edilmiştir. İstatistiksel olarak çalışma ve kontrol grubu hastaların VHIT değerlendirmelerinde kazanç açısından bir fark izlenmedi. Ayrıca semptomların şiddeti ile de VHIT değerleri arasında bir ilişki bulunamadı. TT'daki patofizyolojide kanal - otolit uyumsuzluğu teorisinin geçerli olduğunu desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
In order to clarify the role of the canal otolit conflict in motion sickness (MS), the labyrinth functions of 20 patients with anamnesis of MS, and 20 healthy volunteers were evaluated by video head impulse test (VHIT). The gain values of LAT.right, LAT.left, LAT asymetry, RA, LP, RALP asymetry, LA, RP and LARP asymetry were recorded. In addition, the symptoms of the patients in study group were recoded in the MS patient evaluaton form, and the severity of the symptoms were also recorded. There was no statistically significant difference for VHIT gain values of the patients between control and study groups. In addition, there was no correlation between symptom scores and VHIT gain values. Theory of canal otolit conflict in MS pathophysiology could not be supported with findings of the present study. KeyWords: Vertigo; Motion Sickness; Vestibular evaluation; Video Head Impulse Test