Gerilim tipi baş ağrısı olan çocuklarda ve sağlıklı kontrollerde serum b12, folik asit ve vitamin d düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum b12, folic acid and vitamin d levels in children with voltage type headache and in healthy controls
- Tez No: 494708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gerilim Tipi Başağrısı, Çocuk, Vitamin D3, Folik asit, Vitamin B12, Tension Type Headache, Child, Vitamin D3, Folic Acid, Vitamin B12
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada gerilim tipi kronik başağrısı olan çocuklar ve kontrol grubunda serum vitamin B12, folik asit ve vitamin D3 düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Altı ay ve üzerinde bir süredir baş ağrısı şikayeti olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların tanısı klinik bulgular ve fizik muayene bulgularına göre konuldu. Tüm hastalarda, detaylı olarak genel ve nörolojik muayene yapıldı. Ayrıca bütün hastalarda deneyimli bir göz hekimi tarafından görme muayenesi ve özellikle göz dibi incelemesi yapıldı. Tüm hastalar bir çocuk psikiyatristi tarafından değerlendirildi. Medikal tedavi alması gereken psikiyatrik olgular çalışma dışı bırakıldı. Gerek görülen hastalar deneyimli bir kulak burun boğaz hekimince değerlendirilerek, medikal tedavi alması gereken olgular çalışma dışı bırakıldı. Araştırma için seçilen tüm olgulardan tam kan sayımı, biokimyasal incelemeler, vitamin B12, vitamin D3, folik asit ve tiroid hormon düzeylerine bakıldı. Gerek görülen hastalarda, EEG ve beyin manyetik rezonans görüntüleme incelemesi yapıldı. Çocuklarlarda serum vitamin düzeyleri sırasıyla B12 vitamini için 160-200 pg/mL arası eksiklik, 160 pg/mL'ın altı ise ağır eksiklik olarak değerlendirildi.Serum vitamin D3 düzeyi 20-30 ng/ml yetersizlik, 20 ng/ml altı eksiklik ve serum folik asit düzeyi ise 4 ng/ml seviyesinin altı değerler eksiklik olarak kabul edildi. Serum vitamin B12 düzeyi ölçümü (N:200-900 pg/ml) kemülimmünoassay yöntemi, folik asit düzeyi (N:4-16 ng/ml) kemülimmünoassay vitamin D3 düzeyi (N:20-100ng/ml) radyo immünoassay yöntemi ve tiroid hormon düzeyleri (N:TSH: 0.35-5.5 mIU/L arası, serbest T4:0.89-1.76 µg/dL arası) kemülimmunoassay yöntem ile ölçüldü. Bulgular: Serum vitamin B12 düzeyleri (ortalama±SD), hasta grubunda 273,01±76,77 pg/ml, kontrol grubunda ise 316,22±76,53 pg/ml bulundu. Her iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,003).. Serum 25 (OH) D3 vitamin düzeyi hasta grubunda 46,54±14,62 ng/ml, kontrol grubunda ise 51,58±12,85 ng/ml idi. Hasta ve kontrol grubu serum 25 (OH) D3 vitamin düzeyleri bakımından karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,062). Çalışmamızda, hasta grubunda serum folik asit düzeyleri 8,71±2,65 ng/ml, kontrol grubunda 9,42±2,74ng/ml olarak bulundu. Hasta grubu ve kontrol grubu arasında serum folik asit düzeyleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0,097). Sonuç: Mevcut çalışma sonuçta, çocuklarda gerilim tipi kronik baş ağrısı ile serum vitamin B12 düzeyi düşüklüğü arasında bir pozitif ilişkinin varlığını göstermiştir. Ayrıca, vitamin B12 eksikliği gözlenen gerilim tipi baş ağrısına sahip hastalarda tedavi sonrası baş ağrısının düzelmesi bu bulguyu desteklemesi bakımından önemli ve dikkat çekicidir. Ancak, aynı ilişki serum folik asit ve vitamin D3 düzeyleri arasında gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine whether there is a significant difference between serum vitamin B12, folic acid and vitamin D3 levels in children with chronic tension headache and control group Methods: Patients with a headache complaint of over six months were included in the study. The diagnosis of the patients was based on clinical findings and physical examination findings. In all patients, general and neurological examination was performed in detail. In addition, in all patients an eye doctor who was experienced had a visual examination and especially an eye examination. All patients were evaluated by a child psychiatrist. Psychiatric cases requiring medical treatment were excluded from the study. Patients who were seen were evaluated by an experienced otolaryngologist and the cases requiring medical treatment were excluded from the study. All blood counts, biochemical analyzes, vitamin B12, vitamin D3, folic acid and thyroid hormone levels were taken from all selected cases for the study. EEG and brain magnetic resonance imaging examinations were performed in the patients who were seen. Serum vitamin levels were evaluated as deficiency of 160-200 pg / mL for B12 vitamins and severe deficiency below 160 pg / mL for children. Serum vitamin D3 level was 20-30 Ng / ml deficiency, 20 ng / ml sub-deficiency and serum folic acid level was accepted as a deficiency of 6 ng / ml level. Radioimmunoassay method and thyroid hormone levels were measured by columella immunoassay method, serum vitamin B12 level (N: 200-900 pg / ml), folic acid level (N: 4-16 ng / ml) (N: TSH: 0.35-5.5 mIU / L, free T4: 0.89-1.76 μg / dL) was measured by the method of immunohistochemistry. Results: Serum vitamin B12 levels (mean ± SD) were 273.01±76.77 pg/ml in the patient group and 316.22±74.53 pg/ml in the control group. The difference between the two groups was statistically significant (p = 0.003). Serum 25 (OH) D3 vitamin levels were 46,54±14,62 ng/ml in the patient group and 51,58±12,85 ng/ml in the control group was. Serum 25 (OH) D3 vitamin and vitamin D levels were not significantly different between the two groups (p = 0.062). In our study, serum folic acid levels were found to be 8,71±2,65 ng/ml in the patient group and 9,42±2,74 ng/ml in the control group. There was no statistically significant correlation between serum folic acid levels and the control group (p = 0.097). Conclusion: The present study ultimately showed the presence of a positive association between stress-type chronic headache and low serum vitamin B12 levels in children. In addition, the recovery of headache after treatment in patients with tension-type headache with vitamin B12 deficiency is significant and remarkable in support of this finding. However, the same relationship could not be demonstrated between serum folic acid and vitamin D3 levels.