Ebe ve hemşirelerin meme kanserinde birincil korunma önlemlerine ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation the information levels of midwives and nurses with respect to primary prevention measures of breast cancer
- Tez No: 494725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANİTA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ebe, hemşire, birincil korunma önlemleri, meme kanseri, Midwife, nurse, breast cancer, primary prevention measures
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırma, ebe ve hemşirelerin meme kanserinde birincil korunma önlemlerine ilişkin bilgi düzeylerini değerlendirmek ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma özel bir hastanede çalışan tüm ebe ve hemşirelerde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini özel bir hastanede 09.01.2017- 09.04.2017 tarihleri arasında çalışan, araştırmaya katılmayı kabul eden 320 bayan ebe ve hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında literatür bilgileri ışığında hazırlanan“Ebe ve Hemşire Bilgi Formu”ve“Meme Kanserinde Birincil Korunma Önlemlerine İlişkin Bilgi Düzeyi Formu”kullanıldı. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi SPSS 16.0 kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Bu çalışmada araştırmaya katılan ebe ve hemşirelerin yaş ortalaması 29.66 ± 7.38 olup % 48.4'ü lisans mezunudur. Vardiyalı çalışan ebe ve hemşire oranı % 55.9'dur. Ebe ve hemşirelerin %10.6'sında birinci derece akrabalarında meme kanseri öyküsü olduğu tespit edilmiştir.“Meme Kanserinde Birincil Korunma Önlemlerine İlişkin Bilgi Düzeyi Formu”ndan alınan puanların ortalaması 29.62 ± 3.97'dir. Buna göre ebe ve hemşirelerin“Risk Faktörleri'' alt boyut puan dağılımı en yüksek, ”Belirtiler'' alt boyut puan dağılımı en düşük bulunmuştur. Ebe ve hemşirelerin eğitim gereksinimleri ile ilgili algısı ise en yüksek“Risk Faktörleri”konusu ile ilgili olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Ebe ve hemşirelerin meme kanserinde birincil korunma önlemlerine ilişkin bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlendi. Bu konuda ebe ve hemşirelere eğitim programları düzenlenerek bilgi ve tutumlarının geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was planned to evaluate the information levels of midwives and nurses with respect to primary prevention measures of breast cancer and to determine the influencing factors. Material and Method: This descriptive study was performed among the midwives and nurses working in a private hospital. The study sampling consists of 320 midwives and nurses working in a private hospital between the dates of 09.01.2017- 09.04.2017 who accepted to participate in the study. Prepared in the light of literature information,“Midwife and Nurse Information Form”and“Form on Information Level with respect to Primary Prevention Measures of Breast Cancer”were used in collecting the data. Statistical evaluation of data was performed by using SPSS 16.0. Findings: The average age of the midwives and nurses participating in this study is 29.66±7.38 and 48.4% have a bachelor's degree. 55.9% of the midwives and nurses work in shifts and 10.6% of the midwives and nurses have history of breast cancer in their first degree relatives. The point average of“Form on Information Level with respect to Primary Prevention Measures of Breast Cancer”is 29.62±3.97. According to this,“Risk Factors”sub-dimension point distribution of midwives and nurses is the highest (9.24±1.48), and“Symptoms”sub-dimension point distribution is the lowest (5.92±0.89). Furthermore, I have identified that the awareness of midwives and nurses with respect to training requirements is highest in“Risk Factors”. Conclusion: It was determined that midwives and nurses have middle level of information on primary prevention measures of breast cancer. Training programs should be arranged to develop information and attitudes of midwives and nurses.