Kronik sudan kaçınma stresi ile testis dokusunda oluşturulan hasarı üzerine fulvik asitin tedavi edici etkisinin araştırılması
Investigation on the therapeutic effect of the fulvic acid upon the testicular damage occurred by the water avoidance stress (was)
- Tez No: 494730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ÇİKLER DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, İnfertilite, Fulvik Asit, Sudan Kaçınma Stresi, Oksidatif Stres, Antioxidant, Infertility, Fulvic Acid, Water Avoidance Stress, Oxidative Stress
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Organizmada strese bağlı infertilite oluşumunda oksidatif stres, apoptoz ve inflamasyon önemli rol oynar. Stres, vücudun çeşitli içsel ve dışsal uyaranlara verdiği otomatik bir tepkidir. Kronik sudan kaçınma stres modelinin testis dokusunda oksidatif hasar oluşturduğu bilinmektedir. Fulvik asit, antioksidan, antiapoptotik ve antiinflamatuvar özelliklere sahip, toksik olmayan bir ajandır. Bu çalışmanın amacı kronik stresin testislerde oluşturduğu hasarın fulvik asit ile geri döndürülmesidir. Gereç ve Yöntem: 18 adet Sprague–Dawley erkek sıçan kullanıldı. Deney grupları: Kontrol (K), Kronik Stres (KS) ve Kronik Stres+Fulvik Asit (KS+FA). Testis dokusundan elde edilen histolojik kesitler Hematoksilen&Eozin ve Toluidin mavisi ile boyandı; ZO-1, β-aktin ve iNOS immünohistokimya işaretlemeleri yapıldı. Biyokimyasal olarak TAS/TOS, OSI, KAT, GPx ve SOD düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Histopatolojik incelemelerde testis doku kesitlerinde, K grubuna kıyasla KS grubunda bazal membranda düzensizlik, seminifer tübülün germinal epitel bölgesinde açılmalar gözlendi. KS+FA grubunda hasar devam ederken bazal membranda düzelme görüldü. Seminifer tübüllerdeki germinal epitel arasındaki açılmaların azaldığı gözlenirken biyokimyasal bulgular da histolojik bulguları destekledi. Sonuç: Kullanılan fulvik asitin iyileştirici etkisinin olduğu ancak antioksidan etkisinin ortaya çıkarılması açısından daha yüksek dozlarda kullanılacağı çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Oxidative stress, apoptosis and inflammation play an important role in the interfertility caused by stress in organism. Stress is an automatic reaction that the body gives to various internal and exterior stimuli. It is known that the stress of WAS model causes oxidative damage on the testis. Fulvic acid is a non-toxic agent that has antioxidant, antiapoptotic and anti-inflammatory properties. The purpose of this study is reversing the testicular damage occurred by WAS with the fulvic acid. Material and Method: 18 Sprague-Dawley male rats were used. Experimental groups: C, WAS and WAS+FA. The histological sections obtained from the testes has been stained with the Hematoxylon&Eosin and Toluidine blue. ZO-1, β-actin and iNOS immünohistochemistry labelling has been made. TAS/TOS, OSI, CAT, GPx and SOD levels has been evaluated biochemically. Findings: It was observed that there was irregularity in the basement membrane and dilation in the germinal epithelium in WAS group in comparison with the C. Healing was observed in the basement membrane while the damage in the WAS+FA group was proceeding. While it was observed that there was a decrease in the dilation between the germinal epithelium, biochemical findings supported histological findings. Conclusion: It was concluded that the fulvic acid that was used had a therapeutic effect however more studies in which it is used in high dose for it's antioxidant effect to emerge are required.