Kronik sudan kaçınma stresi ile oluşturulan oksidatif hasar ve fulvik asidin erkek sıçan dokusunda erektil disfonksiyon üzerine etkisi
Oxidative damage of chronic water avoidance and the effect of fulvic acid in male rat tissues with erectile dysfunction
- Tez No: 494729
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN HÜRDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, Sudan kaçınma stresi, Oksidatif stres, İnfertilite, Fulvik asit, Erectile dysfunction, Water avoidance stress, Oxidative stress, Infertility, Fulvic acid
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Erektil disfonksiyon (ED), dünya da giderek artan önemli bir infertilite problemidir. Fiziksel ve psikolojik stres koşulları, penis dokusunda oksidatif hasara yol açarak ED' ye sebep olmaktadır. Fulvik asit, antioksidan bir ajandır. Bu özelliğini göz önünde bulundurarak sudan kaçınma stres modeli ile penil doku hasarı ve ED önlemesinde yararlı olup olmayacağını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Deneylerde 250-300 gr. ağırlığındaki Spraque-Dawley erkek sıçanlara kronik stres (n=6) oluşturmak için 10 gün boyunca sudan kaçınma stresi, KS+FA( n=6) tedavi için ise 10 gün boyunca i.p fulvik asit uygulandı. Kontrol grubu ile birlikte deney grupların kanları ve penis dokuları alınarak biyokimyasal, histokimyasal ve immünohistokimyasal değişiklikler incelendi. Bulgular: KS grubundan alınan penis doku örnekleri incelendiğinde, K grubuna kıyasla trabeküler endotel hücrelerinde kayıp, kollajen liflerde azalmalar ve incelmeler, bağ dokusu ve düz kas dağılımında bozulmalar gözlendi. KS+FA grubu incelendiğinde, KS grubuna kıyasla oluşan hasarlarda tam bir iyileşme gözlenmemekle beraber dokularda yer yer düzelmeler rastlandı. KS grubunda eNOS, nNOS aktivitesi kontrol grubuna göre azalmış, kaveolin-1 reaksiyonun artmış olduğu gözlendi. Histokimyasal ve immünohistokimyasal bulgularımız biyokimyasal verilerimizin analizi ile desteklendi. Sonuçlar: Çalışmamız kronik stres ile ilişkili erektil disfonksiyona bağlı penil dokusunda histopatolojik değişiklikler, eNOS ve nNOS aktivitelerinde azalırken kaveolin-1 aktivitesinde artış olduğunu göstermektedir. Bu çalışmayı geliştirmek için Kaveolin-1 aktivitesini ve fulvik asit etkilerini daha fazla araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Erectile dysfunction is an increasingly important infertility problem in the world. Physical and psychological conditions resulting in ED causing oxidative damage to the penile tissue. Fulvic acid is an antioxidant agent. With this in mind, water avoidance stress model will be use to determine whether or not it is beneficial in preventing penile tissue damage and ED. Material and Methods: In the experiments 250-300 gr. Sprague-Dawley male rats weighed were subjected to 10 days of water avoidance stress to produce chronic stress (n = 6), and to fulvic acid for 10 days for KS + FA (n = 6) treatment. Biochemical, histochemical and immunohistochemical changes were examined by taking the blood of the experimental groups and the penile tissues together with the control group. Results: When penile tissue specimens taken from KS group were examined, it was observed that loss of trabecular endothelial cells, decrease in collagen fibers and deterioration of thinning, connective tissue and smooth muscle distribution were observed compared to K group. When the KS + FA group was examined, there was no complete improvement in damage compared to the KS group, but the tissues showed some improvement. In the KS group, eNOS was decreased compared to the nNOS activity control group, and caveolin-1 reaction was observed to increase. Our histochemical and immunohistochemical findings were supported by the analysis of our biochemical data.Conclusion: Our study shows that in penile tissue histopathological changes in chronic stress related ED eNOS and nNOS activities decreases while caveolin-1 activity increases. To enhance this study caveolin-1 activity and fulvic acid effects need to be further investigated.