Kronik stres etkisinde sıçan testis sertoli hücrelerindeki yapısal değişiklikler: Vimentin immunohistokimyası, DNA fragmantasyonu, serbest oksijen radikal biyokimyası
Structural changes on testicular sertoli cells of rats exposed to chronic stress: Immunhistochemical demonstration of vimentin in, dna fragmentation, free oxygen rad?cal biochemistry
  1. Tez No: 247638
  2. Yazar: BEYHAN SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULE ÇETİNEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Sertoli hücresi, morfoloji, hücre iskeleti, infertilite, Stress, Sertoli cell, morphology, Cytoskeleton, infertility
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Canlılar hayatlarını dıs ortamla dinamik bir düzen içinde sürdürürler. Stres faktörübu normal dengeyi bozarak bir çok hastalığın gelismesinde etkin bir rol oynar. Buçalısmanın amacı, iki farklı psikolojik ve fizyolojik stres modeli olan kronik sudankaçınma ve hareketsizlik streslerinin ardısık uygulanmasıyla sıçanların testis sertolihücrelerindeki yapısal değisiklikleri arastırmaktır.Çalısmamızda iki deney grup kullanılmıstır: 1) Kontrol grubu (K), 2) KronikStres grubu (KS). Kronik stres grubundaki Wistar Albino erkek sıçanlara 3 gün 2 sersaat sudan kaçınma stresi (SKS), bunu takiben 2 gün 2 ser saat hareketsizlik stresi(HS) uygulanmıstır. Deneylerin sonunda testis örnekleri, morfolojik inceleme içinhematoksilin-eosin boyası yapılmıstır. Sertoli hücrelerindeki vimentin dağılımınıgöstermek için vimentin immünhistokimyasından ve geçirimli elektronmikroskobundan yararlanılmıstır. Dokularda oksitatif stresi göstermek için glutatyon(GSH) ve malondialdehit (MDA) değerleri ölçülmüs, programlı hücre ölümü DNAFragmantasyon tekniği ile ,spermatogenik serideki hücre populasyonundakideğisiklikleri akım sitometresiyle ve stres hormonlarındaki artısı göstermek için deserumda kortizol düzeylerine bakılmıstır. KS grubu sıçan testislerinde kontrolgrubuna oranla vimentin proteinlerinin dağılımında belirgin düsüs, Sertoli hücremorfolojisinde bozulma ve spermatogenik seride azalma görülmüstür. Stres, GSHdüzeylerinde azalmaya, MDA düzeylerindeyse artısa neden olmustur. Stres grubundakortizol düzeyinin ve DNA fragmantasyon oranının arttığı görülmüstür. Akımsitometresi sonuçlarına göre stres grubuna ait dokularda haploid, diploid ve tetraploidhücrelerin sayısında azalma görülmüstür. Elektron mikroskopik bulgular, KSgrubunda vimentininde içinde olduğu hücre iskelet sisteminde bozulma, Sertoli vegerm hücreleri arasındaki sıkı bağlantıların kaybına bağlı olarak Sertoli hücrelerindeve spermatogenik hücrelerde ileri derecede hasar gözlenmistir.Sonuç olarak sudan kaçınma ve hareketsizlik stres modellerinin birlikteuygulanması vimentin filamanlarında bozulmalara neden olaarak sıkı bağlantıyapılarını bozmakta, seminifer tübüllerde spermatogenik hücrelerde apoptozisiartırarak tüm testis dokusunda infertiliteye neden olabilen doku hasarı meydanagetirdiği gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
Organisms survive by maintaining a dynamic equilibrium with their environment.Stress-related disturbances in the normal homeostasis and its influence on thepathogenesis of various diseases are well established. Severe stress of a chronic orintermittend duration can have adverse effects on reproductive processes in animals.The aim of this study is to examine the Sertoli cell demage in male rats which areexposed to water avoidance and immobilisation stress protocols. Two experimentalgroups were used: 1) Control group (CG), 2) Chronic stress group (CSG). In thechronic stres group, Wistar albino rats were exposed to water avoidance stress for 3days and immobilization stress for 2 days each lasting 2 h/day. The testes sampleswere stained with hematoxylen-eosin for general morphology, and immunstainedwith vimentin for visualizing vimentin cytoskeleton of Sertoli cells. Tissues wereinvestigated with light microscope besides transmission electron microscope forultrastructural vimentin distribution of Sertoli cells. The blood cortisol levels (C),tissue malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were determined. Flowcytometry and DNA fragmentation rate were also assessed. In this study, the resultspresented psychologic and physiologic stress damage of the testicular tissue. In theCSG the results demostrated a decrease in the distribution of actin proteins in Sertolicells, a decrease in haploid, diploid and tetraploid cells according to the results of theflow cytometry. MDA levels increased and GSH levels decreased in the stress group.Blood cortisol levels also increased in the CSG. As a conclusion, both wateravoidance and immobilisation stress models induced prominent degeneration ofvimentin filaments leading to total testicular tissue damage which has an implicationin infertility.As a conclusion, both water avoidance and immobilisation stress modelsinduced prominent degeneration of vimentin filaments leading to total testiculartissue damage which has an implication in infertility.