Ratlarda kronik stres modeli ile oluşturulan testis hasarına karşı nobiletinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nobiletin against testicular damage caused by chronic water avoidance stress
  1. Tez No: 862367
  2. Yazar: SEDA KIRMIZIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇİKLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Nobiletin, Stres, Testis, Üreme, Antioxidant, Nobiletin, Reproduction, Stress, Testis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Gündelik yaşamsal stres modelini taklit eden sudan kaçınma stres modeli ile testis hasarı oluşturulmuş ratlarda, nobiletinin antioksidan etkisinin histolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 30 adet Sprague-Dawley erkek rat; Kontrol (K), Nobiletin (NOB), Kronik Stres (KS), Kronik Stres+DMSO (KS+DMSO), Kronik Stres+Nobiletin (KS+NOB) olarak 5 gruba (n=6) ayrıldı. K ile KS+DMSO gruplarına %0,1 DMSO ve NOB ile KS+NOB gruplarına %0,1 DMSO içinde çözünmüş 25 mg/kg NOB 10 gün boyunca oral yolla verildi. KS, KS+DMSO ve KS+NOB grupları, 1 saat/10 gün sudan kaçınma stresine maruz bırakıldı. Deneylerin bitiminde testis dokuları ışık ve elektron mikroskobunda incelendi. İntrakardiyak yoldan alınan kanlar ve testis örneklerinden biyokimyasal analiz yapıldı. İstatistiksel analizler SPSS programında yapıldı. Bulgular: Işık mikroskobunda; K ve NOB gruplarında sağlıklı testis morfolojisi izlendi. KS grubunda; seminifer tübül morfolojisinin bozulduğu, tübül çaplarında ve germinal epitel kalınlıklarında azalmaların olduğu, bazal membran kalınlığının arttığı tespit edildi. KS+NOB grubunda KS'ye göre morfolojik hasarların azaldığı saptandı. İmmünohistokimyasal analizde; K ve NOB grubunda yoğun olan anti-ZO-1 ekspresyonunun KS grubunda azaldığı, KS+NOB'da K ve NOB'la benzer olarak arttığı gözlendi. Elektron mikroskobu incelemesinde K ve NOB grubunda kan-testis bariyerinin bütünlüğünü koruduğu, KS grubunda bütünlüğünü kaybettiği, KS+NOB'da bariyer bütünlüğünün büyük oranda korunduğu gözlemlendi. Biyokimyasal analizlerde; KS grubunda oksidatif stres belirteçlerinin K ve NOB grubuna göre anlamlı olarak arttığı; KS+NOB'da değerlerin KS grubuna göre anlamlı olarak azaldığı görüldü. Sonuç: Kronik strese karşı NOB'un, erkek üreme sisteminde koruyucu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. NOB'un erkek infertilitesinde destekleyici ajan olarak kliniğe katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to investigate the histological and biochemical effects of nobiletin's antioxidant properties on rats that have undergone testicular damage caused by the water avoidance stress model, which imitates the everyday life stress model. Materials and Methods: The study involved a total of 30 Sprague-Dawley male rats, which were divided into 5 groups (n=6) as Control (K), Nobiletin (NOB), Chronic Stress (KS), Chronic Stress+DMSO (KS+DMSO), and Chronic Stress+Nobiletin (KS+NOB). 0.1% DMSO was given orally to the K and KS+DMSO groups, and 25 mg/kg NOB dissolved in 0.1% DMSO was given orally to the NOB and KS+NOB groups for 10 days. KS, KS+DMSO, and KS+NOB groups were exposed to water avoidance stress for 1 hour/10 days. After the experiments, the testicular tissues were analyzed using light and electron microscopy, while biochemical analysis was performed on both intracardiac blood samples and testicular samples. The statistical analysis of the data was carried out using the SPSS program. Results: In the light microscope; Healthy testicular morphology was observed in K and NOB groups. In the KS group, It was determined that seminiferous tubule morphology was impaired, tubule diameters and germinal epithelial thicknesses decreased, and basement membrane thickness increased. It was determined that morphological damage was reduced in the KS+NOB group compared to KS. In immunohistochemical analysis, It was observed that anti-ZO-1 expression, which was intense in the K and NOB groups, decreased in the KS group, and was largely similar to K and NOB in KS+NOB. In electron microscopy examination, it was observed that the blood-testis barrier maintained its integrity in the K and NOB groups, lost its continuity in the KS group, and the barrier integrity was largely preserved in KS + NOB. In biochemical analyses, Oxidative stress markers increased significantly in the KS group compared to the K and NOB groups; The values in KS+NOB decreased significantly compared to the KS group. Conclusion: It was observed that NOB had a protective effect on the male reproductive system against chronic stress. It was concluded that NOB could contribute to the clinic as a supportive agent in male infertility.