Mobil artırılmış gerçeklik uygulamalarının yedinci sınıf güneş sistemi ve ötesi ünitesinde kullanılmasının öğrencilerin akademik başarı, motivasyon, fene ve teknolojiye yönelik tutumlarına etkisinin Solomon dört gruplu modelle incelenmesi
The investigation with Solomon four-group design on the effect of using mobile augmented reality(AR) applications in the unit titled solar system and beyond in the seventh-grade on the students' academic success, motivation, sicence and technology attitude
- Tez No: 494794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA KIRIKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Fen Öğretiminde Güneş Sistemi, Mobil Artırılmış Gerçeklik (AG), Motivasyon ve Tutum, Solomon Dört Gruplu Deneysel Desen, Academic Success, Solar System in Science Education, Mobile Augmented Reality (AR), Motivation and Attitude, Solomon Four-Group Experimental Design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Araştırmanın amacı, yedinci sınıf Fen Bilimleri dersi Güneş sistemi ve ötesi ünitesi kapsamında AG ile desteklenen öğretim etkinliklerinin öğrencilerin fen öğretimine yönelik akademik başarılarına, motivasyonlarına, tutumlarına, teknolojiye yönelik tutumlarına ve AG uygulamalarına yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda iç ve dış geçerliği birlikte koruyan“Solomon Dört Gruplu Model”kullanılmıştır. Çalışma 2016-2017 öğretim yılının ikinci döneminde, Kocaeli'nin Dilovası ilçesindeki iki farklı okulda, yansız atama yoluyla oluşturulmuş iki deney ve iki kontrol grubu olmak üzere 120 öğrenci ile yürütülmüştür. Bunlardan deney1 ve kontrol1 grubu veri toplama araçlarını ön test ve son test olarak alırken, deney2 ve kontrol2 grubu sadece son test olarak almıştır. Böylelikle ön testin sonuçlar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Altı hafta süren araştırmada deney gruplarında 'Star-Tracker, Spacecraft, iSolarsystem, Space-4D' mobil AG uygulamalarıyla ders işlenirken, kontrol gruplarındaysa programda öngörülen etkinliklerle öğretim yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Güneş Sistemi ve Ötesi Akademik Başarı Testi, başka araştırmacılardan alınan Fen Motivasyon Ölçeği, Fen Tutum Ölçeği, AG Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde iki yönlü varyans analizi ve kovaryans analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, AG uygulamalarıyla gerçekleştirilen öğretimin öğrencilerin başarısını ve teknolojiye karşı tutumunu anlamlı bir şekilde değiştirdiği ayrıca deney gruplarıyla kontrol grupları arasında başarı, tutum, motivasyon ve teknolojiye yönelik tutum açısından anlamlı düzeyde fark çıktığı görülmüştür. Bu durum AG uygulamalarıyla gerçekleştirilen öğretimin etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca ön test uygulanmasının anlamlı bir etki oluşturmadığı tespit edilmiştir. Öğrenciler AG teknolojisinin öğrenmeyi kolaylaştırdığını, konuyu somutlaştırdığını, eğlenceli, dikkat çekici ve gerçekçi olduğunu, kullanmaktan memnun kaldıklarını, kullanmak için istekli olduklarını ve kullanırken kaygı yaşamadıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine the effect of AR-supported teaching activities within the scope of the unit titled the solar system and beyond in the Science lesson of the seventh-grade on the students' academic success in Science education, motivation and attitudes towards technology and AR applications. To this end, the Solomon four-group design, which guards the internal and external validity, was used. The study was carried out in two different schools in the Dilovası district of Kocaeli province during the second term of 2016-2017 school year with 120 students including two experimental and two control groups formed by random sampling. Data collection tools used for experiment1 and control1 groups were pre-test and post-test, whereas those for experiment2 and control2 included only the post-test. Thus, the effect of pre-test on the results was investigated. According to the findings of the study, it was found out that the learning carried out through AR applications changed the students' success and their attitude toward technology and that there was a significant difference between the experimental groups and control groups regarding attitude toward success, attitude, motivation and attitude toward technology. This result indicates that learning through AR applications is effective. Additionally, it was found that the pretest application had no significant effect. Students stated that AR technology facilitated learning, embodied the subject, was fun, attention grabbing, and realistic, and that they were pleased and willing to use it, and had no worries while using it.