İmar mevzuatında ölçü sınırlaması bulunan yapılaşma özellikleri ve zaman içindeki değişimin etkileri: Amasya örneği
Consturuction features with size restriction in zoning regulation and effects its variation over time: The case of Amasya
- Tez No: 494875
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİ BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İmar mevzuatı, Amasya imarı, Ölçü sınırlamaları, Zoning legislation, Legislation of Amasya, Limitations of measurement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin tüm imar mevzuatlarının tarih içerisinde uğradığı değişiklikleri araştırmak amacıyla yapılmıştır. Yapılaşma konusundaki değişimler ve olumsuz etkiler belirlenmiştir. Belirli konularda yapılan ölçü sınırlamaları değerlendirilmiştir. Bu amaçla ilk mevzuat düzenlemelerinden başlamak üzere günümüzde kullanılan mevzuata kadar belirli değişimler incelenmiştir. Ölçüler ve sınırlamalar bulunan konularda zaman içinde yapılan değişiklikler belirlenmiştir. Farklı bir topografik yapıya sahip olan Amasya şehrinin bu değişikliklerden etkilenmesinin sonuçları ve imar mevzuatındaki değişim incelenmiştir. Amasya'nın günümüz mevzuat sistemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In This study was conducted to investigate the changes that Turkey has undergone in the history of all reconstruction legislation. The changes and negative effects on the construction have been determined. The measurement limitations on specific subjects have been evaluated. For this purpose, certain changes have been examined from the initial legislation to the current legislation. Determined the changes have been made over time on issues with dimensions and limitations. The results of these changes in Amasya city which has a different topographical structure and the change in zoning legislation have been studied. Today's legislation system of Amasya is explained.