Değişik düzeyde uygulanan tavuk gübresi ve fertigasyon EC'lerinin örtüaltı baharlık domates (Solanum Lycopersicum) yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkileri
Effects of poultry manure and fertigation ECs applied in varied levels on greenhouse spring tomatoes cultivation (Solanum Lycopersicum) effects on yield and quality
- Tez No: 494920
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fertigation EC, Fruit Quality Criteria, Greenhouse, Interaction, Poultry Manure, Spring Tomato, Yield
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, 3 farklı düzeyde uygulanan tavuk gübresi ile 2 farklı dozdaki fertigasyon EC'lerinin ve bunların interaksiyonlarının, örtüaltı baharlık domates yetiştiriciliğinde meyve verimi, kalitesi ve bitki beslenmesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Deneme konuları, TG0 kg/da + FRT.EC1,5, TG400 kg/da + FRT.EC1,5, TG800 kg/da + FRT.EC1,5, TG0 kg/da + FRT.EC3, TG400 kg/da + FRT.EC3, TG800 kg/da + FRT.EC3,olmak üzere 6 konudan oluşmaktadır. Deneme, tesadüf parselleri deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Toprak analiz sonuçları değerlendirildiğinde, tavuk gübresi uygulamalarının, toprağın; EC değeri, organik madde, toplam azot, alınabilir çinko, alınabilir bor kapsamı üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Fertigasyon EC'si toğrağın; EC değeri, toplam azot ve toplam potasyum kapsamı üzerine etkileri istatistiksel olarak önemlidir. Bitki analiz sonuçları incelendiğinde ise; tavuk gübresi x fertigasyon EC interaksiyonu, toplam potasyum konsantrasyonu üzerine istatistiksel olarak önemli olup, en yüksek K konsantrasyonu TG800 kg/da + FRT.EC1,5 uygulamasında görülmüştür. Fertigasyon EC'si bitki alınabilir demir konsantrasyonu üzerine istatistiksel olarak önemlidir. Meyve besin içeriklerine bakıldığında, tavuk gübresi uygulamalarının meyvede toplam azot ve alınabilir magnezyum konsantrasyonu, Fertigasyon EC'si ve tavuk gübresi x fertigasyon EC interaksiyonu, alınabilir magnezyum konsantrasyonu üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Meyve kalite kriterlerinde ise, tavuk gübresi uygulaması, meyve eti sertliği üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Tavuk gübresi x fertigasyon EC interaksiyonu, verim ve meyve sayısı üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunup 1. kalite en yüksek meyve ağırlığı ve meyve sayısı, TG800 kg/da + FRT.EC3 uygulamasında görülmektedir. Tavuk gübresi x fertigasyon EC interaksiyonu BER sayısı ve BER ağırlığı üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunup, en fazla BER sayısı ve en yüksek BER ağırlığı, TG400 kg/da + FRT.EC3 uygulamasında görülmektedir. Meyve kalitesi, meyve verimi ve meyve sayısı üzerine en etkili uygulamanın TG800 kg/da + FRT.EC3 olması yanında, gübre peletlerinin önemli ölçüde fiziksel olarak sağlam kalabildiği gözlemlenmiştir. Bu gözlem pelet tavuk gübrelerinin ilk yetiştirme periyodundaki etkilerini sınırlayabilecek önemli bir faktör olarak düşünülebilir. ANAHTAR KELİMELER: Baharlık Domates, Fertigasyon EC'si, İnteraksiyon, Meyve Kalite Kriterleri, Örtüaltı, Tavuk Gübresi, Verim,
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of poultry manure applied 3 different levels with 2 different doses fertigation ECs and their interactions on fruit yield, quality and plant nutrition in greenhouse spring tomato cultivation. Experimental treatments consist of 6 subjects which are; TG0 kg/da + FRT.EC1,5, TG400 kg/da + FRT.EC1,5, TG800 kg/da + FRT.EC1.5, TG0 kg/da + FRT.EC3, TG400 kg/da + FRT.EC3, TG800 kg/da + FRT.EC3, Experiment coincidence parcels carried out in three replications according to trial design. When the results of soil analysis are evaluated, the applications of poultry manure are; EC value, organic matter, total nitrogen, available zinc, available boron content of soil were statistically significant. Fertigation EC is statistically significant on EC value, total nitrogen and total potassium content of soil. When the results of plant analysis are examined; poultry manure x fertigation EC interaction was statistically significant on the total potassium concentration, with the highest K concentration seen in the TG800 kg/da + FRT.EC1.5 Fertigation EC is statistically significant on the iron concentration that can be obtained from the plant. When the fruit nutrient contents were taken into consideration, applications of poultry manure were found statistically significant on the total amount of nitrogen and available magnesium concentration of fruit, Fertigation EC and poultry manure x fertigation EC interactions, available magnesium concentration. In the fruit quality criteria, application of poultry manure was found statistically significant on fruit flesh hardness. The effects of chicken fertility x fertigation EC interactions was statistically significant on the yield and number of fruits and the highest fruit quality and number of fruits were observed in TG800 kg/da + FRT.EC3 application. Poultry manure x fertigation EC interaction were statistically significant on BER number and BER weight and the highest BER number and highest BER weight observed in TG400 kg/da + FRT.EC3 application. While the most effective application on fruit quality, fruit yield and number of fruits is TG800 kg/da + FRT.EC3, it has been observed that the manure pellets are considerably physically stable. This observation can be considered as an important factor that could limit the effects of pellet poultry manure on the first growing period.