Deniz marulu (Ulva lactuca L.) sıvı organik gübresi ve zeolit kombinasyonlarının salatalık bitkisinin (Cucumis sativus L.) gelişimine etkisi
The effect of sea lettuce (Ulva lactuca L.) liquid organic fertilizer and zeolite combinations on the development of cucumber plant (Cucumis sativus L.)
  1. Tez No: 494969
  2. Yazar: AYŞE SU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolit, Deniz Marulu, Salatalık, Sıvı Gübre, Zeolite, Ulva lactuca, Cucumber, Liquid Fertilizer
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada kullanılan zeolit ve organik deniz yosunu sıvı gübresi tesadüf parselleri deneme deseninde üç tekerrür olarak Haziran-Ekim 2015 tarihleri arasında Giresun Fındık Araştırma merkezi arazisinde yürütülmüştür. Kontrol grubu dahil deneme 6 gruptan oluşturulmuştur. Deniz marulundan (Ulva lactuca L.) elde edilen organik sıvı gübre materyali ve zeolitin farklı konsantrasyonlarından oluşan kombinasyonları deneme saksılarında salatalık (Cucumis sativus L.) bitkisine uygulanmıştır. Tohum ekimi elle 5-6 cm derinliğe 30 tohum/saksı gelecek şekilde yapılmıştır. Kontrol grubu hariç, zeolitin tamamı ile sıvı gübrenin ilk dozu ekimle birlikte uygulanmış ve diğer dozları çimlenmeden sonra, çiçeklenme ve verim dönemi olmak üzere dört dönemde verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, salata çimlenme oranı % 81,1 ile en düşük SGKONT (kontrol), % 94,4 ile en yüksek SG1 (180 g zeolit)'de gözlenmiştir. Yine gruplara göre fide boy oranlarında en düşük 13,9 cm ile SG1 (180 g zeolit) ve SG2 (90 g zeolit + 1140 ml sıvı gübre)'de, en yüksek ise 16,6 cm ile SGKONT grubunda görülmektedir. En düşük fide ağırlık oranları ise 1,20 g ile SG2 (90 g zeolit + 1140 ml sıvı gübre) 'de en yüksek 1,81 g ile SG3 (180 g zeolit + 620 ml sıvı gübre)'de görülmektedir. Salatalık bitkisinin gruplara göre en yüksek boy oranı 13,5 cm ile SG4 (270 g zeolit + 310 ml sıvı gübre)'te olup, en düşük ise 11,7 cm ile SG5 (620 ml sıvı gübre)'te görülmüştür. Yine salatalık bitkisinin en yüksek ağırlık miktarı % 179,4 g ile SG4 (270 g zeolit + 310 ml sıvı gübre)'te olup, en düşük ise % 133,4 g ile SG5 (620 ml sıvı gübre)'te görülmüştür. Dolayısıyla zeolit çimlenmeyi teşvik ederken Ulva lactuca türünden elde edilen organik sıvı gübrenin hem fide ağırlık miktarında hem de salatalık bitkisinin toplam verim üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The zeolite and sea lettuce liquid fertilizer used in this study were carried out at the Giresun Hazelnut Research Center between June and October 2015 as three replications in the experimental design of coincidental parcels. The experiment including the control group was composed of 6 groups. The combinations of organic liquid fertilizer material obtained from sea lettuce (Ulva lactuca L.) and different concentrations of zeolite were applied to the cucumber (Cucumis sativus) plant in the trial pots. The seed planting was done by hand with 5-6 cm deep and 30 seeds / flower pots. Except the control group, all zeolites were applied with the first dose of liquid fertilization and other doses were given in four periods, after germination, flowering and yield. While the lowest germination rate was in SGKONT (control) with 81,1 %, the highest rate was in SG1 (180 g zeolite) with 94,4 %. While the lowest seedling size ratio was observed in SG1 (180 g zeolite) and SG2 (90 g zeolite + 1140 ml liquid fertilizer) with 13.9 cm, the highest rate was in SGKONT (control). While the lowest seedling weight ratio was observed in SG2 (90 g zeolite + 1140 ml liquid fertilizer) with 1,20 g, the highest rate was in SG3 (180 g zeolite + 620 ml liquid fertilizer) with 1,81 g. While the highest cucumber size ratio was observed in SG4 (270 g zeolite + 310 ml liquid fertilizer) with 13,5 cm, the lowest rate was in SG5 (620 ml liquid fertilizer) with 11,7 cm. While the highest cucumber weight ratio was observed in SG4 (270 g zeolite + 310 ml liquid fertilizer) with 179,4 g, the lowest rate was in SG5 (620 ml liquid fertilizer) with 133,4 g. Therefore, while zeolite promotes germination, it is clear that both the weight of seedlings and the cucumber plant have a positive effect on the total yield of the organic liquid fertilizer obtained from Ulva lactuca species.