Deniz marulu (Ulva lactuca) ile zenginleştirilmiş solucan gübresinin sebze (Cucumis sativus) verimine etkisi
Effect of vermicompost enriched with sea lettuce (Ulva lactuca) on vegetable (Cucumis sativus) yield
- Tez No: 881197
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKMEN, DOÇ. DR. HÜSEYİN CÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Vermikompost, Ulva lactuca, Cucumis sativus, Çimlenme, Verim, Vermicompost, Ulva lactuca, Cucumis sativus, Germination, Yield
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu tez çalışmasında, deniz marulu (Ulva lactuca) ile zenginleştirilmiş çiftlik gübresi kompostundan solucan gübresi (vermikompost) elde edilmiş ve salatalık tohumlarının (Cucumis sativus) çimlenmesine etkisi ve verim artışı değerlendirilmiştir. Karadeniz sahil şeridinden (Ordu) toplanan yosunlar kurutulup kıyılma işlemine tabi tutulduktan sonra sığır gübresi ile birlikte doğal ortamda kompostlaştırılmıştır. Solucan türleri arasından kırmızı kaliforniya solucanı olarak bilinen Eisenia fetida kullanılmış ve elde edilen kompostlar farklı doz oranlarına göre toprak solucanlarına yedirilmiştir. Bu doz oranları G1 (kontrol) grubu 9000 g % 100 Ç.G (çiftlik gübresi), G2 grubu 8100 g Ç.G + 900 g U. lactuca, G3 grubu 7200 g Ç.G + 1800 g U. lactuca, G4 grubu 6300 g Ç.G + 2700 g U. lactuca ve G5 grubu 5400 g Ç.G + 3600 g U. lactuca olarak belirlenmiştir. Elde edilen vermikompostlar doğrudan toprağa uygulanmıştır. Tesadüf parselleri deneme düzenine göre kontrollü ve üçer tekerrürlü olarak tasarlanmıştır. Biyodeney, yerli salatalık tohumu ile açık alanda plastik deneme selelerinde yürütülmüştür. Kontrol grubu dâhil 15 adet sele kullanılmıştır. Ekim elle 5-6 cm derinliğe 7 tohum/sele gelecek şekilde yapılmıştır. Tohumların 6 günlük gelişim süreci gözlemlenmiş ve ürün verimi incelenmiştir. Çalışma sonunda hem çimlenmede hem de verimde en düşük oranın G1 grubunda olduğu gözlenirken, en yüksek oranın ise G5 grubunda olduğu görülmektedir. Dolayısıyla, vermikompost uygulamasının salatalalıkların çimlenme hızını ve ürün verimini artırdığı; aynı zamanda, farklı kombinasyonlarda artan U. lactuca dozu ile de en yüksek değerlere ulaştığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, vermicompost was obtained from farmyard manure compost enriched with sea lettuce (Ulva lactuca) and its effect on germination and yield increase of cucumber (Cucumis sativus) seeds was evaluated. Sea lettuce collected from the Black Sea coastline (Ordu) was dried, grinded and composted with cattle manure in natural environment. Eisenia fetida, known as Red California worm, was used as worm species.The composts obtained were fed to earthworms according to different dose ratios. These dose ratios were determined as G1 group 9000 g 100 % Ç.G (farm manure), G2 group 8100 g Ç.G + 900 g U. lactuca, G3 group 7200 g Ç.G + 1800 g U. lactuca, G4 group 6300 g Ç.G + 2700 g U. lactuca and G5 group 5400 g Ç.G + 3600 g U. lactuca. The vermicompost produced was applied directly to the soil. The experiment was designed according to the randomised plots design with control and three replications. The bioassay was conducted in open field with local cucumber seeds in plastic sieves. Including the control group, 15 saddles were used. Sowing was done manually at a depth of 5-6 cm with 7 seeds/sieve. The 6-day development process of the seeds was observed and the crop yield was analysed. At the end of the study, the lowest rate in both germination and yield was observed in the G1 group, while the highest rate was observed in the G5 group. Therefore, vermicompost application increased the germination rate and yield of cucumbers. However, it can be said that it reached the highest values with increasing U. lactuca dose in different combinations.