Award determination for crowdsourced software development
Kitle kaynak esaslı yazılım geliştirmede ödül belirleme
  1. Tez No: 495019
  2. Yazar: ASLI SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLFEM ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle kaynak, yazılım mühendisliğinde kitle kaynak, efor tahmini, ödül belirleme, yazılım maliyeti, Crowdsourcing, crowdsourcing in software engineering, effort estimation, award determination, software cost
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Kitle kaynak, dışarıdan temin edilen geniş bir insan grubuna, açık çağrı biçimiyle yazılım işlerininin yaptırıldığı, yeni nesil bir yazılım geliştirme yaklaşımdır. Son yıllarda, yazılım mühendisliğinde kitle kaynak yaklaşımının kullanımının çarpıcı biçimde artması, akademik yazında ilgili çalışmaların sayısını da etkilemiştir. Bu tezde, yazılım mühendisliğinde kitle kaynak yaklaşımının, seçilen araştırma soruları ışığında bir sistematik akademik yazın araştırması yer almaktadır. Sistematik akademik yazın araştırmasında, cevap aranan sorular aşağıda verilmiştir: 1. İş modelleri 2. Teknolojik platformlar ve sistemler 3. Kitle kaynak esaslı yazılım mühendisliği uygulamaları 4. Kitle kaynak esaslı yazılım ekonomisi 5. Görev-ödül mekanizmaları 6. İnsan topluluğu (kitle) seçimi 7. Görev parçalama stratejileri 8. Yardımcı araçlar Akademik yazın araştırmaları sonucu elde edilen bilgiler ışığında, kitle kaynak esaslı yazılım geliştirmede kullanılacak bir ödül tahmin modeli önerilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, bu tezde Putnam'ın SLIM efor tahmin modeli çalışılmıştır. Putnam'ın SLIM efor tahmin modeli öncelikle bir projede çalışan insan sayısını, zamanın bir fonksiyonu olarak tanımlar (Pillai & Nair, 1997). Önerilen model, TopCoder'daki örnek projeler üzerinde uygulanmıştır. Sonuç olarak, önerilen modelin kitle kaynak yaklaşımında ödül miktarını belirlerken kullanılabileceği hakkında sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crowdsourcing is an emerging paradigm that outsources the software tasks to the large group of people via open call format. The effect of crowdsourcing in software engineering has increased dramatically in recent years. This thesis study first provides a systematic survey on emerging issues of crowdsourcing in software engineering. It involves a comprehensive survey on business models, technological platforms and frameworks, practices in software engineering, software economics, task award mechanisms, crowd selection, task decomposition strategies, and assisting tools. Then, an award determination model is proposed to be useful in crowdsourced software projects. The applicability of the model is shown on sample projects of TopCoder. The introduced award determination model is a way to analyze and discuss features of crowdsourcing in software economics aspects. In the thesis, the Putnam's SLIM model, which is proposed for effort estimation of software development, is applied to award determination in competition-based crowdsourced software development.