Seviye yoğunluk modellerinin ve gama şiddet fonksiyonlarının 96,98,99,104 Ru (p,g) reaksiyon tesir kesitlerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of level density models and gamma strenght functions on 96,98,99,104 Ru (p,g) reaction cross sections
  1. Tez No: 495102
  2. Yazar: HANDE BOYDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Level density model, - strength function, Cross section, Astrophysical processes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gamow penceresi enerji aralığındaki proton gelme enerjileri için, nükleer seviye yoğunluk modelleri ve gama şiddet fonksiyonlarının 96,98,99,104Ru(p,g) reaksiyon tesir kesitlerine olan etkilerinin incelenmesidir. İlk olarak, deneysel tesir kesiti verilerine en iyi uyum sağlayan seviye yoğunluk modelleri belirlendi. İkinci olarak, gama şiddet fonksiyonlarının tesir kesitlerine etkisini incelemek amacıyla her reaksiyon için belirlenen en iyi seviye yoğunluk modeli sabit tutularak, deneysel tesir kesiti verilerine en iyi uyan gama şiddet fonksiyonları belirlendi. Son olarak, S-faktör hesaplamaları yapıldı. Teorik hesaplamalar için TALYS 1.8 bilgisayar kodu kullanıldı ve elde edilen sonuçlar EXFOR kütüphanesinden alınan deneysel verilerle karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçlara göre, seviye yoğunluğu modellerinin ve özellikle gama şiddet fonksiyonlarının, tesir kesitlerinin öngörülmesinde etkili olduğu ve bu modellerin TALYS 1.8 kodunda giriş parametresi olarak kullanılabileceği görüldü. Anahtar kelimeler : Seviye yoğunluğu modeli, -şiddet fonksiyonu, Tesir kesiti, Astrofiziksel süreçler
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to examine the effects of the nuclear density models and the gamma strength functions on the reaction cross sections of 96,98,99,104Ru(p,g) for the proton incident energy in the Gamow window energy range. First, the level density models that are the best fit to the experimental cross section data, were determined. Secondly, gamma intensity functions that are the best fit to the experimental cross sections were determined by fixing the best level density model determined for each reaction. Finally, S-factor calculations were done, TALYS 1.8 computer code was used for theoretical calculations and the obtained result were compared to the experimental data from EXFOR library. According to the obtained result, it was observed that the level density models and especially the gamma strength functions are effective in the prediction of the cross sections, and that these models can be used as input parameters in the TALYS 1.8 code.