Cartography portfolio of tourist attraction places in Erbil governorate using geographical information system
Coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak Erbil ilinin kartografik-turistik portföyünün belirlenmesi
  1. Tez No: 495414
  2. Yazar: KARWAN HAMA SAEED H. SHAREF H. SHAREF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAADDİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Ziraat, Tourism, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, CBS, değişim tespiti, siniflandirma dijital elevasyon modeli (DEM), Remote sensing, GIS, change detection, DEM, accuracy assessment, landsat satellite, supervised classification
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırmanın amacı, Turizm Genel Müdürlüğü ve Hawler Turizm Müdürlüğü'nün her ikisinden de elde edilen verilere dayanarak Erbil ilinin turistik yerlerinin haritalarını yapmaktır. Veriler, ilin turistik yerlerini ve turistler için önemli olan yerleri de içermektedir. Ayrıca CBS kullanılarak bu alanlara giden yolların Arcmap 10.3 ile haritaları oluşturulmuştur. Bu sistemin uygulanması, turistlerin hedeflerine daha kolay ulaşmalarını ve turizm otoritelerinin ekonomik kazanç sağlamasına yardımcı olacaktır. Elde edilen sonuçlar, Erbil'in turistik yerlerinin çoğunun, Erbil'in kuzey kesiminde Hasarost ve Zagros dağlarında yer aldığını göstermiştir. Bu tür turizm yerlerinin yüksekliğinin 3000 metreye ulaşması ve düşük hava sıcaklıklarına sahip olması, bu bölgeleri Ortadoğu'da önemli turizm alanları haline getirmektedir. Erbil'den Hacı Ömeran'a uzanan 180 km uzunluğundaki Hamilton Yolu gibi eski ana yollar Erbil şehrini turistik yerlere bağlamaktadır. Bu yol üzerinde Pirmam, Korre, Shaqllawa, Khalifan, Soran, Rawanduz, Gali Ali Bag, Choman ve Haji Omaran gibi ünlü turistik yerler vardır. Hamilton yolu çok eski, bir tarafı ve dar olup, sık sık trafik sıkışıklığına ve kalabalığa neden olmaktadır. Son olarak, ilin kuzey kesiminde çok önemli turizm yerleri mevcuttur: Halgurd Mountain, Hasan Bag Mountain, Sakran Mountain, Gomy Bekodian ve Prrzha gibi. Bunlar, Hamilton Ana Yolu'ndan on kilometre uzakta, yolu kötü, arazi yolu olarak kabul edilir ve bu yolda dört çekerli arabaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to make some maps based on the data that gathered from both; the general directorate of tourism and Hawler directorate of tourism. The data including touristic places and residential places for the tourists. Furthermore, the roads and directions to those places using GIS and creating map with Arc map 10.3. Applying this system would help tourists to reach their destination much easier as well as helping the tourism authority of making economic profits. The results showed that most of Erbil tourist places were located in the northern part of Erbil province within Hasarost and Zagros mountain area. The elevations of such tourism places reach 3000 m.a.s.l, with low air temperatures make these areas an important tourist places in the Middle East. There are some old main roads connected Erbil city with the tourist places such as Hamilton Road from Erbil to Haji Omaran with 180km long. There are some famous tourist places on this road such as Pirmam, Korre, Shaqllawa, Khalifan, Soran, Rawanduz, Gali Ali Bag, Choman and Haji Omaran. The Hamilton road is very old, one side and narrow, and frequently causes traffic jam and crowd. Finally, There are some incredible tourism places in the northern part of the province such as Halgurd Mountain, Hasan Bag Mountain, Sakran Mountain, Gomy Bekodian and Prrzha located tenth of kilometers far from Hamilton Main Road and characterized by worse roads and considered as off-road and need four wheels cars.