Max Scheler'in insan görüşü ve günümüz için önemi
Scheler's view of man and its importance for today
  1. Tez No: 495632
  2. Yazar: EMİNE BAŞAK KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ İYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefi antropoloji, tin (Geist), ideleştirme, kişi, sevgi, anlama, edim, Philosophical anthrophology, spirit (Geist), ideation, person, love, understanding, act
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
20. yüzyıl düşünürlerinden Max Scheler,“felsefi antropoloji”nin kurucusu olarak kabul edilir. Scheler'in insan görüşü günümüzün kimi sorunlarının çözümünde yardımcı olabilir görünmektedir. Scheler'e göre insan, yaşam ve tin (Geist) ikiliğinden oluşan bir birliktir. Sırf insana özgü bir özellik olan tinin edimleri vardır. Tinin temel edimi ideleştirme edimidir. Tinin edimleri yoluyla“kişi”ve“insan olma”gerçekleşir. Tinin edimlerinin merkezi“kişi”dir. Kişi, bilimlerin yöneldiği algılanabilir nesneler olan“ben”den ve“karakter”den farklıdır. Kişi, algılanabilir türden bir varlık değildir, bilimlerin nesnesi olamaz.“Kişi”ye, kişinin özüne ancak anlama yoluyla ulaşılır. Kişiyi anlama, ona yalnızca sevgiyle yönelerek gerçekleşebilir.
Özet (Çeviri)
Max Scheler, who is a philosopher lived in 20th century, is accepted as founder of“philosophical antrophology”. Scheler's view of human being seems to be helpful in solving some problems of our modern times. According to Scheler, human being is a unity of life and spirit (Geist). Spirit is an attribute which is peculiar to human being. Spirit carries out some acts. Main act of spirit is the act of ideation. To become a person and also human is possible only thourgh the acts of the spirit.“Person”is the center of the acts of spirit. Person is different from“ ego”or“ myself”and“character ”which are perceptible objects of sciences. Person is not an object of percepciton, thence it can not be a research object. Person is a being which can be only reached through understanding. To understand a person is possible purely facing him with love.