Antrenörlerde zihinsel sağlamlılık üzerine yapılan çalışmaların incelenmesi
Investigation of the studies on mentall toughness on coaches
- Tez No: 495675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN TOROS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Psikoloji, Zihinsel Sağlamlılık, Stres, Coach, Psychology, Mental Toughness, Stress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Spor, günümüzde pek çok kişi için vazgeçilmez bir uğraş haline gelmiştir. Sporun fiziksel ve psikolojik açıdan faydaları nedeniyle, amatör ve profesyonel olarak pek çok insan sporla ilgilenmektedir. Bir spor dalının en iyi şekilde yapılması için, o sporu bilen ve ilgililerine aktarabilme yetisine sahip bir antrenöre ihtiyaç bulunmaktadır. Antrenörler; başta sporcular olmak üzere sporun içerisinde bulunan tüm kişi ve grupları yönlendirebilme ve yönetebilme potansiyeline haiz olmalıdırlar. Antrenörlerin başarılı olabilmeleri için bilgi, beceri ve tecrübe gibi bazı özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Ancak bu özellikler tek başına yeterli değildir. Güçlü bir zihinsel sağlamlıkta olmayan ve psikolojik açıdan kırılmalar yaşayan bir antrenörün özellikle orta ve uzun sürelerde başarılı olmasını beklemek anlamlı olmayacaktır. Bu sebeple antrenörlerin öncelikle güçlü bir ruhsal yapıya sahip olmaları ve bu durumu sürdürebilmeleri gerekmektedir. Böylelikle en zor zamanlarda dahi sporcularına ve yönetimi altında bulunan diğer kişilere rehberlik görevini yerine getirebileceklerdir. Bu çalışmada öncelikle antrenörlerin zihinsel ve ruhsal açıdan durumları teorik yönden incelenmiş, daha sonra da gerek yurt içi, gerekse de yurt dışı çalışmalarla örneklendirilmiştir. Böylelikle antrenörlerin başarılı olabilmek için ihtiyaç duydukları psikolojik ve zihinsel özellikler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Sport has become an indispensable endeavor for many people today. Because of the physical and psychological benefits of sports, many people are interested in sports as amateur and professional. In order to make a sport in the best way, there is a need for a coach who knows the sport and has the ability to transfer it. Coaches; they should be able to direct and manage all persons and groups in sports, especially sportsmen. In order to be successful, coaches need to have some qualities such as knowledge, skills and experience. But these features alone are not enough. It will not make sense to expect a coach who is not in a strong mental state of mind and who is experiencing psychological breakdowns to be particularly successful in the middle and long term. For this reason, the coaches must first have a strong spiritual structure and be able to sustain this situation.Thus, even in the toughest times, they will be able to serve as a guide to their athletes and other people under its management. In this study, firstly the mental and psychological aspects of the trainers were examined from the theoretical perspective, and then they were exemplified by both domestic and foreign studies.In this way, the psychological and mental characteristics that the coaches need to be successful are revealed.